26. 4. 2016

Katarína Páleniková - Láska cez oceán

Chceli by ste mať svoje druhé ja?

Kategória: Placebá

Účinné látky: Má vynikajúce antistresové účinky. Obsahuje vitamín mladosti.

Dávkovanie: 30-50 strán v autobuse, u lekára alebo v parku. Počet tabliet-320.

Vedľajšie účinky: Mierna ospalosť, nezáujem o okolie.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Pozná vás lepšie ako svoje topánky. Vie vycítiť vašu náladu, radosť ale aj smútok a trápenie. Povie vám aj to, čo by nikdy nikomu nepovedala. Povie vám vždy pravdu do očí, nech je akákoľvek. Je tu vždy pre vás a nikdy vás neopustí a kvôli mužovi už vôbec nie.

Dve nerozlučné sestry sa po rozvode rodičov rozdelia. Každá zo sestier prechováva väčší cit k jednému z rodičov, a tak ich rozhodovanie, ktorá bude žiť s matkou a ktorá s otcom, bolo od začiatku jednoduché. Odvážnejšia a dospelejšia Zuzka ich obe prihlási na modelingový kasting, do ktorého je zodpovednejšia a utiahnutejšia Hanka vmanipulovaná na silu. Zuzane sa vďaka modelingu otvárajú dvere do celého sveta, randí s Lukášom a žije si svoj vysnívaný bezstarostný život.

„Prechádzka po NY bola perfektná! Dnes sme sa stretli s jedným milým fotografom. Takým Tomom, bude sa nám venovať zajtra, pozajtra a aj v utorok. Teším sa ako malá. Sedím v Central Parku, pijem kapucíno a myslím na vás. Vaša Zuzka.“

Pokojná a rozvážna Hanka pláva pomaly svojím životom. Žije nudným stereotypom, študuje a pomaly sa aj do jej srdca zapúšťa láska. Cesty oboch sestier sa rozdelia ešte väčšou priepasťou, keď sa Zuzka s Lukášom rozhodnú presťahovať za veľkú mláku. Hanka prežije veľké sklamanie a na naliehanie svojej sestry odchádza za ňou do New Yorku. Ešte netuší, aké prekvapenie ju čaká vo Veľkom jablku a ako nevinný výlet obráti jej život hore nohami.

„Deti svojich rodičov sú asi predurčené na to, aby kráčali v ich šľapajach. Robia tie isté chyby. V odraze zrkadla som začala hľadať v sebe stopy vlastnej mamy a otca. Bola som podvedená a sama som podviedla.“


Katarína Páleniková, autorka románu Pod talianskymi hviezdami, sa opäť pripomína svojim čitateľom svojou novinkou Láska cez oceán. Autorka ostala verná svojmu štýlu písania a dej knihy opäť pretavila do života mladých ľudí. Jej jednoduchý štýl písania osloví skôr mladšiu vekovú generáciu. Ale ak hľadáte oddychové čítanie, kniha má čo ponúknuť aj starším čitateľom. Príbeh reprodukovaný Hankou vás pomaly vťahuje do života dvoch sestier. Hankin pohľad na odžité sesterské situácie, ich spolunažívanie a prekonávanie spoločných problémov vás nenechá chladnými.  Spolu s nimi sa budete počas desiatich rokov vyobrazených v knihe smiať, ale aj plakať. Stanete sa svedkami premeny žiačok na mladé a úspešné ženy. Katarína Páleniková dokázala vierohodne vykresliť povahy oboch sestier. Dve rovnaké tváre a tak rozdielne osobnosti. Aj keď každá zo sestier mala iné ambície a odlišné charaktery, ich prirodzené sesterské puto ich spájalo aj tisícky kilometrov od seba. Niektoré často sa opakujúce situácie a rodinné tradície môže skúsenejších čitateľov nudiť.

Jednotvárna monotónnosť sa rozprestiera nad celým dejom. Príbehu chýba dynamickosť a prekvapivé zvraty. Ani tieto drobné nedostatky vám však nezabránia si knihu vychutnať. Prenechali by ste muža vlastnej sestre? Zuzka to urobila a to s veľkou bravúrnou galantnosťou. V závere knihy plynie dej rýchlejšie, pútavejšie a dočkáte sa aj predvídateľného prekvapenia, dynamika stúpne a rozuzlenie celého príbehu si plnohodnotne vychutnáte.

Mladučká Katarína Páleniková má v sebe talent, ktorý rokmi určite zúročí. Jej premyslené dialógy nie sú jednotvárne a príjemne oživujú celý dej. Nad celým príbehom sa ako jemný opar vznáša láska na viac spôsobov. Na piedestál hodnôt autorka stavila sesterskú lásku. Nezaostáva ani láska partnerská či rodičovská. Láska cez oceán je reálne vystavaný príbeh, ktorý si zamilujete. Príjemným spestrením knižky sú živo opísané situácie a prostredie New Yorku. Katarína Páleniková určite dokáže čitateľa zaujať a pevne verím, že sa ustáli ako hviezdička na nebi na našom knižnom poli.

Lásku cez oceán odporúčam ako ľahké, letné a oddychové čítanie. Pre všetky milovníčky tínedžerských románov je Láska cez oceán to „pravé orechové.“

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára