27. 4. 2016

Noro Olvecký - Nečakaná diagnóza

Keby sa dal vrátiť čas

Kategória: Imunnosupresíva/Antitusiká

Účinné látky: Zmierňujú strach a obavy o vlastný život. Zvyšujú závislosť na čítaní.

Dávkovanie: Vo vlastnom záujme s prestávkami na oddych. Urobte si zásobu sladkostí. Počet tabliet-214.

Vedľajšie účinky: Pozor! Smrť na vás striehne kdekoľvek.:) Ako obranu použite daný liek.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite:  Možno by sme mnoho vecí urobili inak, možno by sme sa ocitli v inej situácií a zareagovali úplne opačne. Keby sa dal vrátiť čas, mohli by sme niektoré veci vymazať a zabudnúť na nich. Ale, čo robiť v prípade ak čas hrá proti nám? Ako  bojovať proti nepriazni osudu, aj keď sme použili všetky zbrane, ale niekto tam hore sa rozhodol nečakane inak?

Začalo sa leto, čas prázdnin, oddychu, dlhých teplých večerov, romantických prechádzok a dovoleniek. Pre rodinu Rybanských sa letné obdobie nezačalo práve najlepšie. Ich jediný syn Peter zo dňa na deň ochorie. Jedenásťročný chlapec zostáva na infekčnom oddelení. Začína sa kolotoč vyšetrení a odberov pod vedením primárky Markovej. Boj o Petríkov život naberá na obrátkach vo chvíli, keď upadne do bezvedomia. Strach o syna núti rodičov hľadať iné možnosti liečby. Potom ako blesk z jasného neba sa Tomášovi podarí vďaka synovým fotkám z mobilu poskladať skladačku pôvodcu choroby. Aby mohol zúfalý otec analyzovať zdroj ochorenia, odchádza mimo mesta do súkromného laboratória. Tam sa stretáva s bývalou priateľkou Zuzanou, ktorá žije v manželstve s tyranom a chorobným žiarlivcom. Nešťastní a obetaví rodičia sa ocitnú v situácií, keď pre záchranu svojho dieťaťa už nemôžu urobiť nič. Kde sa stala chyba? Kto je  zodpovedný za to, že...? Ale neľútostný parazit útočí ďalej...

Doktorka Marková si vzala zo stola Petrov zdravotný záznam a otočila sa ku Klaudii a Tomášovi. Nemohla si nevšimnúť ich duševné rozpoloženie, ktoré už mnohokrát videla v tejto ambulancii na tvárach rodičov. No teraz to bolo iné. Vrátilo ju to o sedem rokov dozadu a pripomenulo situáciu, keď stáli s manželom v pracovni chirurga, ktorý ich informoval o výsledkoch operácie.

Noro Olvecký, autor románu na Krídlach duše sa čitateľom opäť pripomína svojim druhým knižným dielom Nečakaná diagnóza. Už samotný názov a fascinujúca obálka knihy upriamujú na seba mimoriadnu pozornosť. Predpokladám, že mnoho zvedavých knihomoľov siahne po tomto románe, pretože dielo z iného súdka je vždy veľkým lákadlom.

Aj napriek tomu, že príbeh je vymyslený, je vidieť, že Olveckého fantázia pracovala na plné obrátky a bohužiaľ, ochorenie, ktoré autor v knihe opisuje, skutočne existuje. Noro Olvecký v úvode zoznamuje čitateľa s hlavnými aktérmi príbehu. Spomenuté sú aj vedľajšie postavy a každej jednej z nich venoval patričný priestor, a tak sa hneď viete s hrdinami Nečakanej diagnózy okamžite stotožniť. Spisovateľ si dal záležať a všetky informácie sú dávkované postupne. Je jasne, že Noro Olvecký je v tejto téme doma a dôkladne pozná odbor mikrobiológie. Nemusíte sa však vôbec obávať, vedecké či lekárske poznatky sú vysvetlené detailne, takže príbeh si určite vychutnáte. Napätie je citeľné od začiatku a bude vás sprevádzať počas celého čítania. Dramatickosť stúpa v momente, keď Petrík upadne do bezvedomia. Začína sa boj s časom a vy sa čoraz viac ponárate do strán knihy. Vierohodne vyprofilované postavy a ich charaktery dávajú čitateľovi pocit, že skutočne poznáte rodinu Rybanských.

K svojmu autu však nedobehol. Chýbalo mu iba zopár metrov, keď mu zrazu zastal cestu vysoký blondín. Zjavil sa pred ním náhle, akoby vyrástol zo zeme a v okamihu, keď si uvedomil, že ho odniekiaľ pozná, tvrdo narazil na jeho päsť. Trafila ho parádne, priamo do ľavého oka, a skôr, než sa stihol spamätať, dostal ešte jeden úder do brady, ktorý ho poslal k zemi.


Nečakaná diagnóza je mimoriadne živý, pútavý a autenticky zachytený príbeh skvelého rozprávača, akým autor bez pochyby je. Kniha nezachytáva len dramatické momenty rodiny Rybanských, ale Noro Olvecký na pozadí príbehu odvíja aj životy vedľajších protagonistov. Nahliadol do života primárky Markovej, jej ochota a ľudskosť bola samozrejmá, dokázala sa vcítiť a pochopiť strach  rodiny Rybanských. Veď sama si prežila svoje peklo.  Otvoril znova tému týrania žien. Obeťou tentokrát bola biochemička Zuzana Danišová, ktorá aj napriek svojim neľahkých problémom v manželstve s tyranom dokázala pomôcť Tomášovi. Autor čitateľom predostrel reálne problémy, ktoré nás stretávajú v každodennom živote. Knihu som čítala s prestávkami, niektoré dramatické či citlivejšie pasáže ma donútili dielo zavrieť a zamyslieť sa nad krutosťou osudu. Niekoľkokrát som si položila jednoduchú otázku: Prečo?

Strach o život milovaného syna, pocity beznádeje, veľká spolupatričnosť rodiny, láska manželov, smútok, plač- všetky tieto ľudské emócie autor vybičoval do krajnosti. Dramatický, emočne vypätý román si získa vašu priazeň, nakoľko autor v tomto diele nechal veľký kus svojho srdca. Hoci v knihe nájdete viac opisov a menej dialógov verím, že každý jeden čitateľ pochopí prečo, je tomu tak. Nechcem čitateľov oberať o pôžitok z čítania, preto len okrajovo načrtám dej, pretože táto kniha si určite zaslúži, aby prešla mnohými rukami knihomoľov.  Budete stáť tvárou v tvár smrti, budete ju cítiť každým pórom vášho tela. V neustálom napätí budete čakať, či čierna pani roztvorí svoju náruč a pohltí vás, alebo sa rozplynie ako hmla.  Bolestivé a skľučujúce momenty nikoho nenechajú chladnými. Autor prekvapil aj nečakanými zvratmi v deji.  Dokázal aj v ceste za pomstou, že ľudskosť a odpustenie si zaslúži každý, že aj s bolesťou v srdci sa dá kráčať ďalej.

Nečakaná diagnóza je príbeh o tom, ako svojou nerozvážnou nezodpovednosťou zlyhal ľudský faktor a následky sa dostavili najkrutejším a najbolestivejším spôsobom.
Nečakanú diagnózu odporúčam ako plnohodnotné čítanie pre všetkých, ktorí obľubujú romány s lekárskeho prostredia. Pre všetkých, ktorí majú radi reálne a ľudské príbehy s nečakaným,  aj keď dramatickým koncom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnému autorovi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára