27. 4. 2016

Mária Hamzová - Nechcela som ťa stretnúť

Každý si nájde svoju polovicu srdca

Kategória: Antitusiká/Analgetiká

Účinné látky: Opravuje pokazené vzťahy. Blokuje účinky nenávisti a ľahostajnosti.

Dávkovanie: Osamote, najlepšie zhltnúť na jeden hlt s dobrou kávou. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Kôš plný bielizne, prázdna chladnička a nezaplatené šeky.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Koľko zloby a nenávisti dokáže vyjsť z jedného človeka, ako dokáže zamoriť okolie a zmanipulovať ľudí, len aby dosiahol svoje ciele? Ako dokáže svojou aroganciou zamiešať karty aj v osobnom živote, len aby ukázal, že on je ten lepší, kto má pravdu a kto je hlupák?

Tamara necháva za sebou svoje nevydarené manželstvo, odchádza, aby zabudla a začína žiť nový život so svojim synom. Keď nečakane po niekoľkých rokoch vstúpi do jej života ON, ktorý jej srdce obalil bolesťou, Tamara znova bojuje so svojou smutnou minulosťou. Keď matke so synom osud ukáže trpkú tvár znova, ON je jediný, kto jej dokáže pomôcť vo chvíli keď prišla o strechu nad hlavou. Po opätovnom zblížení sa ich cesty zas rozchádzajú. Mladá lekárka sa rozhodla, že nebude viac vstupovať  do života šťastne ženatého Damiána. Lenže v živote sa stávajú aj nevyspytateľné veci. Po ťažkej autonehode ostáva bývalý Tamarin priateľ v kóme a jeho manželka skončila na vozíku. Smútkom nasiaknutá matka nevie zabudnúť na spoločnú minulosť s mužom, ktorý ležal bez života a čoraz častejšie sa nominuje do Damiánovho života. V dome sa dejú podozrivé veci a celá situácia okolo pána domu je viac ako zvláštna. Keď sa začne Tamara zaujímať o zdravotný stav pacienta, v ohrození je aj jej vlastný život. Dokáže zachrániť svoju bývalú lásku? Aké tajomstvá sa ešte vyplavia na povrch v naoko dokonalej rodine právnika?

 V poradí jedenásty román od známej slovenskej autorky Márie Hamzovej, ktorý zdobí naše kníhkupectva už niekoľko dní, vás priláka svojou obálkou. Je pravda, že autorka píše pre ženy a o ženách, no ak by ste podľa obálky a názvu knihy čakali presladenú romantiku, vyvediem vás z omylu. Novinka Nechcela som ťa stretnúť je z úplne iného súdka, než boli čitatelia doteraz zvyknutí.

„Pani Janovičová, ale...viete, čo mi hovoríte?“ Konečne sa jej podarilo prehovoriť. „Viem, pani doktorka, chápem vaše prekvapenie, ale je to naliehavá situácia, je to moja dcéra, musím jej pomôcť! Nemá kde bývať! Pochopíte to? „Chápem, ale...pani Janovičová...ako si to predstavujete?“ „Kedy...kedy...kedy mám tento byt opustiť?!“ habkala. „Hneď! „Hneď?!“

Nechcela som ťa stretnúť je dramaticko-romantický príbeh, kde sa snúbi nebezpečenstvo, pretvárka, nenormálna honba za peniazmi a to všetko je zahalené závojom intríg, tajomstiev a lásky. Na stránkach svojej knihy Mária Hamzová rozohrala nevšedný, nebezpečný, pútavý a miestami až kriminálny príbeh Tamary. Čitateľ vstupuje do deja pomaly, autorka nám dáva čas, aby sme sa zžili s ústrednými postavami. Od začiatku sa román veľmi dobre a rýchlo číta, čo má na svedomí rýchla dejová línia, ktorá ma neuveriteľný spád. Kvitujem, že napätie, ktoré je citeľné počas celého deja, a dokonale pripravená zápletka pretrváva až do záveru knihy. Nedá mi nepripomenúť, že spisovateľka čitateľa od začiatku zavádza a rozuzlenie prichádza až v samotnom závere. Mária Hamzová týmto románom dokázala znova zaujať a udržať si aj naďalej priazeň svojich čitateľov. Detailne vyobrazila všetky situácie v deji. Až som mala pocit, že som divák v kine a všetko sa mi premieta pred očami. Dialógy sú autentické, neprikrášlené, písané triezvym pohľadom a súčasným jazykom. Dodávajú spolu s opismi celému románu neskutočnú dynamiku premiešanú s napínavosťou, ktorá vás núti neustále prevracať strany. Vycibrené a častokrát opakujúce sa vnútorné monológy umožnia čitateľovi si príbeh plnohodnotne vychutnať a prežiť všetky  vybičované emócie spoločne s Tamarou. Budete s napätím očakávať, kedy autorka vytiahne dôvody, ktoré sú v knihe skryté. Budete premýšľať nad množstvom otáznikov, ktoré  sa vám počas čítania budú vynárať. 

O dramatické vsuvky v novinke Nechcela som ťa stretnúť núdza nie je, dramatickosť je dávkovaná vo väčších návaloch a postupne sa strieda s emotívnejšími pasážami. Veľké zastúpenie v deji majú vedľajšie postavy, ktoré rozohrávajú svoju vlastnú pomstychtivú hru.  V románe sa stretnete s bolesťou, láskou, nenávisťou, zlobou, či intrigami, ktoré sú pretkané detskými hláškami alebo stareckými múdrosťami. Mária Hamzová dokáže zaútočiť na vaše city, prekvapí vás nejeden nečakaný zvrat, či budete neveriaco krútiť hlavou nad šokujúcimi odhaleniami.


Keď bola Nora na dvore za bránkou, Damián schmatol veľkú ženu, ktorá stála pri plote ako socha, za rameno a drsne ju strčil do auta za volant. Hodil jej do lona kľúče. „Zmiznite, kým sa ovládam a kým sa nerozhodnem zmlátiť vás v tejto sekunde tak, ako si to zaslúžite! „Neublížte pani Nore!“ zašepkala vystrašene sestra. Z Damiána cítila neovládateľný hnev.

Nechcela som ťa stretnúť je kombináciou romantiky, drámy a ľahkého kriminálneho žánru. Žiadnu lepkavú romantiku však nečakajte. Pripravte sa na dramatickú jazdu s kriminálnym nádychom. Odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi napätie, drámu aj romantiku. Pre všetkých, ktorí sa chcú na chvíľu ponoriť do nebezpečného života niekoho iného  a sú ochotní zdieľať spolu s hrdinami aj ich neľahký osud.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára