19. 4. 2016

Jana Šulková - Odvrhnutá


Niekedy je lepšie nechať minulosť pochovanú

Kategória: Antidepresíva/Vitamíny

Účinné látky: Má omladzujúce účinky, zlepšuje tvorbu kolagénu a redukuje vrásky, nabáda k prirodzenej aktivite.

Dávkovanie: Najlepšie v kľude alebo v tieni stromov, piť sladkú šťavu z ovocia, dávkovať postupne, pár strán cez deň alebo aj pred spaním. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Narastajúca zvedavosť, mierne bolesti hlavy a len malý počet užívateľov sa stane závislým na hudbe..:)

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Ako  môže jedna chyba v minulosti ovplyvniť životy viacerých ľudí? Dá sa naplánovať budúcnosť, keď celú zabudnutú minulosť máme prevrátenú naruby?

Každý z nás má nejakú minulosť. Emily, mladá študentka, o svoju prišla pri nehode a vystriedala ju dočasná amnézia. Nový život bez rodiny, priateľov a predošlých spomienok začína v rodine evanjelického kňaza. Mladá žena znovu objaví svoj skrytý talent a prijímacie skúšky na umeleckú školu zvládla výborne. Spoznáva spolužiaka Stana, ktorý k Emily okamžite pociťuje sympatie. Nielen Emily bojuje s novou skutočnosťou, ale aj profesor hudby Marek dusí svoje spomienky hlboko zašité v sebe.  Nadaná študentka mu niekoho pripomína z jeho dávnej minulosti. Postupne sa jej len veľmi hmlisto v malých zábleskoch vracajú útržky spomienok, ktoré nevie pomenovať. Jej vnútorná bolesť sa triešti a stupňuje. Nevie si poradiť ani s citom, ktorý sa rodí k Stanovi, ale ten má oči len pre Amandu. Ako dlho bude hrať Emily schovávačku sama pred sebou? Nájde svoju skutočnú rodinu? Dokáže odpustiť, či zanevrie navždy?


Odvrhnutá je v poradí treťou knihou mladej slovenskej autorky Jany Šulkovej. Je preto pre ňu prirodzené, že jej romány sa zaraďujú k adult young. Ako námet pre svoju knihu si autorka vybrala už niekoľkokrát prepieranú tému, ktorá má v knižnom svete dosť veľké zastúpenie.
Hneď v úvode vás autorka vťahuje do deja závratnou rýchlosťou. Jana Šulková si tentokrát vybrala iný štýl písania a dej interpretuje samotná Emily, pričom jej rozprávanie sa strieda s hlbšími opismi v tretej osobe. Týmto si získal celý román šmrnc a napínavosť je od začiatku samozrejmá. Na rozdiel od predošlých kníh mladej autorky je Odvrhnutá viac vyzretejšia a prepracovanejšia. Je cítiť zlepšenie v štylistike a aj po jazykovej stránke má kniha viac pozitív.

Netuším, čo mám robiť. Vyšetrovanie čoskoro pokročí aj za hranice štátu a je len otázkou času, kedy prídu na to, kto som. Kdesi v kútiku duše som dúfala, že to zametú pod koberec a nebudú sa mi viac venovať. Vystavia mi doklady na meno Emily Ondrejíková a moja minulosť sa vyparí spolu s mojimi spomienkami.

Romanticko-dramatický príbeh vám nezaberie veľa hodín čítania, zhltnete ho na jedno posedenie. Román sa číta rýchlo vďaka  zvedavosti, ktorá čitateľa poháňa vpred. Autorka vložila do deja počiatočné tajomno, ktoré sa budete snažiť rozlusknúť. Kniha tak udržiava čitateľa v permanentnom napätí. Citeľná napínavosť postupne vzrastá, čo má za následok aj stupňujúca sa dynamika.
Román disponuje väčším množstvom postáv, ale autorka venovala každej pozornosť, takže nebude pre vás problém si k danej tvári priradiť aj charakter. Celková koncepcia príbehu je jednoduchá. V knihe prevládajú pestré a živé dialógy mladých ľudí, ktoré sa prelínajú s vnútornou rozorvanosťou Emily a vedľajších hrdinov. Miestami je dej priehľadný, ale inokedy nebudete vedieť odhadnúť konanie a rozhodnutie hlavnej postavy. Nič šokujúce nečakajte, ale prekvapivé zvraty a nečakané prekvapenia vás zaskočia nepripravených.

Vnútri sa celá triasla. Jej pocity sa bili, bojovali jeden proti druhému. Chcela byť s Tomášom a zistiť, čo vzíde z ich vzťahu. Bol jej veľkou oporou. Pomaly ju dobýjal a ona mu dovolila vstúpiť do jej života. Lenže po dnešnom bozku, keď konečne ochutnala Stanove pery, po ktorých tak dlho túžila, sa cítila zmätene.

Jana Šulková namixovala pestrý koktail lásky, hudby, napätia a drámy. Tajomstvá, zabudnuté spomienky, hudobný svet a množstvo otáznikov priláka ku knihe aj staršie čitateľky.

Prečítajte si príbeh dievčaťa, ktoré roky žilo s pocitom nechceného dieťaťa a dôsledky vplyvu vyústili do zabudnutej minulosti. Musí sa rozhodnúť medzi láskou a odpustením. Odvrhnutá je o veľkom rozhodnutí, o ohromnom talente, o rodičovskej (ne)láske a o pochopení, ale nielen svojho ja.
Odporúčam pre mladšie ročníky, ale aj zrelšie čitateľky, ktoré obľubujú v príbehoch viac tajomna a napätia, si určite knihu vychutnajú. Odvrhnutá je príjemná oddychovka, ktorá vás poteší.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára