1. 5. 2016

Adriana Krištofíková - Srdce má vlastnú hlavu

Keď má srdce svoj vlastný smer

Kategória: Analgetiká/Betablokátory

Účinné látky: Odolná proti ľútosti. Prebúdza túžbu po večnej láske.

Dávkovanie: Odporúčaná dávka je 50-80 strán denne, s vyloženými nohami a chladeným drinkom. Počet tabliet-208.

Vedľajšie účinky: Zatúžite cestovať a spoznávať krajiny Anglicka, Lotyšska či Ukrajiny.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Čo robiť, keď srdce hovorí áno a rozum nie? Sú chvíle, keď sa neviete rozhodnúť a keď ide o muža, je to ešte horšie. Pokušením je všetko, čomu sa ťažko hovorí nie.

Lívia sa po nevydarenom manželstve rozhodla opustiť rodnú dedinu a odchádza do Londýna. Dostane sa do milej a slušnej rodiny, kde sa stará o dve deti. Popritom spoznáva krásy krajiny a študuje jazyk. Jej sen stať sa v Anglicku učiteľkou, má na dosah. Karty osudu jej však zamiešal atraktívny lámač ženských sŕdc s oceľovomodrými očami. Dvadsaťpäťročné srdce Slovenky zasiahol Amorov šíp a charizmatický Andy sa jej zavŕtal do života ako hladný červík do sladkého jablka. Ich krátky románik sa skončil skôr, ako sa začal. Po dvoch rokoch sa bývalí milenci stretávajú v Amsterdame a deja vu sa opakuje. Nájde Lívia odvahu a splní si svoj sen, či dá prednosť záhadnému mužovi, ktorého od prvého okamihu miluje, ale ten je opradený tajomstvom? V jednom období  sa jej život pretne s Ninou a obidve ženy kráčajú po kľukatých a nevyspytateľných cestičkách osudom.

Sadnem si na okraj vane a pustím vodu, na tvár si prikladám poskladaný uterák. Chcem ho nenávidieť, no márne hľadám v sebe tento pocit. Márne sa nútim plakať. Tam niekde v diaľke totiž bliká slabé svetielko nádeje, že ide o omyl, o nedeľný žartík. Veď Andy je známy lev večierkov , ktorý sa rád zabáva na niečí účet. Môj pokus o nezávislý život ďaleko od domova klesá na dno. Vôbec mi však na tom už nezáleží. Desia ma len moje zmätené myšlienky.

Adriana Krištofíková, autorka románov Ako chutí voda či Keď utiecť, tak s tebou si na svoje konto pripísala ďalšiu zaujímavú knihu s titulom Srdce má vlastnú hlavu. Ani tento román nebude výnimkou a spisovateľka sa znova venuje ženám, ktoré sa ocitli v zložitých životných situáciách a hľadajú si svoje miesto v živote po boku toho pravého muža.

Jednoduchý štýl písania a od začiatku dynamický dej vás okamžite vťahuje do spleti Líviinho života. Autorka príbeh zasadila do viacerých zahraničných miest, vďaka čomu sa dozviete zaujímavé informácie o tom-ktorom mieste. Dve ženy, dva pohnuté osudy a jeden sen. Adriana Krištofíková na stránkach svojej knihy rozohrala nevšedný, záhadný a pútavý príbeh dvoch rozdielnych žien, ktoré mali jedno spoločné. Obidve odišli z rodných miest za lepším životom, za novými šancami, za hlasom svojho srdca, i keď rozum hlásal praktickejšie a rozumnejšie názory. Autorka vyobrazila ich neľahkú cestu za šťastím v období niekoľkých rokov. Nikto z nás nemá krištáľovú guľu, ktorá by mu predpovedala krásny partnerský život. Ani dve hrdinky z príbehu ju nemali, a preto riskovali všetko pre lásku k jedinému mužovi. To, čo im hlásal rozum, bolo pre nich ľahšie pomenovateľné a vysvestliteľné. To, čo sa im dralo von zo srdca, bolo veľmi subjektívne  a často sa snažili nájsť pre to „srdcové“ racionálne vysvetlenie. Ale ako Krištofíková hovorí: Srdce má vlastnú hlavu, a preto sa stačí vrátiť  k svojim skutočným pocitom a ich vnútro si našlo cestu samo.

Môj život je ešte stále samé lúčenie. Stojím tri kroky od jeho pravice a počúvam, ako ďakuje za skvelú spoluprácu, za vrúcne prijatie v cudzej krajine, kde mohol plodne rozvíjať svoju úspešnú kariéru. Jeho dokonalý anglický prízvuk bičuje moje bubienky a podkopáva sebavedomie: nikdy ho nedobehnem, môžem s ním žiť aj dva životy, nikdy sa nezbavím môjho východoeurópskeho vyspevovania.

Dejová línia, ktorá má rýchly spád vám umožní román prečítať jedným dychom. Zaujímavé opisy miest sú popretkávané živými dialógmi. Vo vnútorných monológoch sa spisovateľka vracia detailne do minulosti oboch hlavných postáv. Prechod z prítomnosti do minulosti Adriana Krištofíková zvládla s ľahkosťou.


Kniha je rozdelená do viacerých častí a každá hrdinka opisuje svoju vlastnú cestu životom. Kým príbeh Lívie je viac rozvláčený, emotívnejší a jej život pripomína húsenkovú dráhu, život Niny plynie rýchlejšie, napínavejšie a súdržnejšie. Kým jedna má život zaujímavý, pohodlný, bohatý, druhá má tri zamestnania, starostlivosť o dieťa a celú rodinu sú prvoradé. Obidve však prešli množstvom krajín, stále nové začiatky, vzťahy s mužmi nie sú ani pre jednu jednoduché. Strach o deti, obavy o svoj  život, neustále sťahovanie, odlúčenie od rodiny a detí, komplikované vzťahy, smútok za domovom, ale aj smiech, radosť a nové víťazstvá - toto všetko a ešte omnoho viac preskákali naše hrdinky. Odhalíte tajomstvo Líviinho manželstva, nazriete do Lotyšska, Anglicka či Ukrajiny. Šokujúce prekvapenia na vás čakajú aj v Nininom živote. Obe sa chceli presadiť a prebiť samy životom a dosiahnuť svoj cieľ. Či sa im to podarilo, sa dozviete, ak si knižku prečítate.

Srdce má vlastnú hlavu  je dynamický, romantický a veľmi ľudský príbeh žien, ktoré sa vzdali svojich snov, len aby mohli byť s milovanými mužmi. Príbeh o tom, že človek musí priniesť veľa obetí a šťastie si musí doslova zaslúžiť. A preto nezabudnite: Ak stlmíte hlas rozumu a začnete viac počúvať srdce, budete šťastnejší. Šťastie nie je miesto na mape, ale domov je všade tam, kde máte srdce.
Srdce má vlastnú hlavu odporúčam ako ľahké a oddychové čítanie, ktoré je pre tieto sychravé večery ako stvorené. Pre všetkých, ktorí majú radi zložité príbehy s neľahkým osudom, ale na konci je vytúžený happyend.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára