1. 5. 2016

Elizabeth J.V. - Svet nestojí na jednom chlapovi

Život máme  na to, aby sme stúpali. Nie klesali.

Kategória: Antipsychotiká

Účinné látky: Regeneruje narušené vzťahy. Dodáva silu a chuť prekonávať sám seba.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz pod dekou, 20-50 strán trikrát počas dňa. Počet tabliet-245.

Vedľajšie účinky: Hrozí strata priateľov. Ojedinele podráždenosť a hnev.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ako môže jeden muž a jedna nerozvážna chyba z mladosti ovplyvniť váš život? Zdá sa vám, že váš život je jeden rútiaci sa kolotoč, ktorý sa bojíte  zastaviť aj napriek tomu, že už nechcete, aby sa  šialenou rýchlosťou krútil? Bojíte sa vlastnej neschopnosti o seba bojovať? Bojíte sa toho, že už nebudete môcť na koho zvaliť vinu, ak nebude všetko podľa vašich predstáv? Čo sa stane keď stratíme to, po čom naše srdce prahlo? Dáte sa poraziť osudom, alebo hrdo zdvihnete hlavu a pôjdete ďalej? I  keď  so slzami v očiach, ako to bolo v prípade hrdinky tohto príbehu -  Natálii?

Po rozvode rodičov sa Natáliin život úplne rozsypal. Otec odišiel za hranice a matka si našla novú známosť, s ktorou spoločne holdovali alkoholu. Mladá tínedžerka zažila obrovské sklamanie v láske, ktoré neostalo bez následkov. Matka ju vyhodí na ulicu a Naty sa drobnými krádežami pretĺka zo dňa na deň. Po troch rokoch sa vracia jej otec z Nemecka domov a chce sa o svoju dcéru postarať.

„Nenávidím ťa , pretože si tu nebol, keď som ťa chcela mať pri sebe! Nenávidím svoju mater, pretože ma vyhodila, keď som ju najviac potrebovala, a nenávidím toho, čo mi tak veľmi ublížil a opustil ma, namiesto toho, aby mi pomohol. Je mi úplne jedno, kde a ako skončím. Rozumieš?“

Mladá študentka opakovane od otca uteká. Nedôveruje nikomu. Zrada a sklamanie spôsobili v jej mysli a v správaní prevrat. Ignoruje učiteľov,  je drzá a konfliktná. Otec ju chce vrátiť do normálneho života, lenže Natália o to nestojí. Je plná hnevu, bolesti, nedôvery a nenávisti. Trápia ju výčitky zo zlyhania. Keď trikrát okradne toho istého človeka, len vždy na inom mieste a za iných okolností, jej život sa na chvíľu ocitne na hrane života a smrti. Odrazu sa v jej  zatrpknutom živote objaví ON. Podarí sa mu vyčariť znova úsmev na Natáliinej tvári? Dokáže ju znova prinútiť, aby verila sebe a dala šancu svojmu otcovi? Podarí sa jej otcovi zistiť, či bola na potrate alebo porodila? A ak porodila, kde je stratené dieťa?

„Nehovor to!“ ticho plakala. „Je mi to teraz veľmi ľúto. Mala som si ho nechať. Mala som si ho nechať!“ opakovala bolestivo. Plač sa zintenzívňoval a Gabriel začínal byť nepokojný. „Neobviňuj sa, Nataly. Určite je v poriadku a má sa dobre!“ „Som zlá, sebecká a nezaslúžim si tu byť!“

Pre slovenskú čitateľskú verejnosť je Elizabeth J.V. zatiaľ neznáma, ale zato talentovaná začínajúca autorka píšuca pod pseudonymom. Román Svet nestojí na jednom chlapovi je jej prvotinou a musím povedať, že dosť vydarenou. Je to príbeh o tom, že svet skutočne nestojí na jednom chlapovi. Vždy sa môže nájsť druhý, ktorý za to stojí. Román mimoriadne živý  a s veľkou dávkou optimizmu. Silný, pútavý príbeh je  nie len pre mladšie ročníky. Zachutí  všetkým, ktorí majú silu a chuť bojovať a hlavne veriť v lepší zajtrajšok.


Kniha je písaná s ľahkosťou a zrozumiteľným jazykom. Dej je chronologický. Krivka napätia strieda vybičované city hlavnej hrdinky. Autorka si dala veľmi záležať a prenikla hlboko do duše Natálie. Detailne opísane pocity smútku, nenávisti, beznádeje a nedôvery vám postavia všetky chĺpky na tele. Citlivý prístup autorky dodal prvotine nádych úprimnosti. Musím sa priznať, že nad nepochopiteľným správaním hrdinky som neraz krútila hlavou a mala som veľkú chuť ju poriadne vyfliaskať. Život je nevyspytateľný. Berie, ale aj dáva. Čo všetko Natálii vzal a naopak, čo všetko našla a získala, sa dozviete, keď sa začítate do románu Svet nestojí na jednom chlapovi.

Príbeh o veľkej sile a chuti bojovať za niečo, čo za to stojí. Veď keď niečo veľmi chceme a veríme v to, tak to aj dostaneme.  Román je okorenený slzami, zúfalstvom ale aj šťastím a láskou. V deji je zastúpených viac postáv a každá z nich svojím spôsobom pomáhala hlavnej hrdinke. Najviac Alex. Večne usmiaty a vždy optimisticky naladený mladík, ktorý vniesol do príbehu žiarivé slnečné lúče. Od začiatku príbehu budete svedkom jednej veľkej premeny. Ako sa z nedôverčivého a zatrpknutého dievčaťa stala jedna silná, obetavá a odhodlaná matka.

Kniha disponuje prekvapivými zvratmi a šokujúcimi odhaleniami. Pestré dialógy striedajú krásne pozitívne myšlienky na život. Román o znovu objavení stratenej rodičovskej lásky, o veľkom pochopení a porozumení.

Nikdy nevieme komu môže obyčajný úsmev na vašej tvári zmeniť život, nakopnúť iskru v srdci a donútiť ho ísť za šťastím.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára