1. 5. 2016

Jana Šulková - Silnejšia ako osud

Možno to nebolo o šťastnom konci

Kategória: Placebá/Antipyretiká

Účinné látky: Pomáha pochopiť zmysel života. Podporuje priateľstvo.

Dávkovanie: Spríjemní cestu autobusom. Môžete užívať aj pod lavicou v škole, len pozor na učiteľku.:) Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Strach z koňov. Strata hudobného nadania.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Čo myslíte, je nám osud predurčený? Dá sa bojovať  neviditeľnými zbraňami proti niečomu, čo je imaginárne a aj napriek tomu veľkou silou zasahuje do nášho života?  Osud je naším veľkým vládcom. My sme jeho maličkí poddaní a len nemo sa prizeráme na to, aké nevyspytateľné hry osudu s nami rozohráva.

Mladá študentka vysokej školy Lara si užíva bezstarostný život. Je obklopená milujúcou rodinou a svojimi priateľmi. Miluje tanec, ale jej najväčšou vášňou sú kone. Svoj voľný čas trávi na ranči, kde spoznáva Daniela. Po počiatočnej nevraživosti a hádkach sa pomaly medzi nimi rodí krehká láska. Na ranči jej ponúknu prácu trénerky pre deti v dennom tábore.

Otočí ma k sebe a prisaje sa mi na pery. Sú vlhké a studené. Stojím na špičkách, ako len vládzem, a tisnem sa k nemu celou silou. Oblapím ho okolo krku a dám sa unášať vášňou, ktorú vo mne prebúdza napriek zlosti, čo k nemu cítim. Na rukách sa mi naježia všetky chĺpky až do posledného.
Po vpáde Daniela do jej rutinného života sa všetko  okolo Lary točí závratnou rýchlosťou. Popritom všetkom zabúda na seba a svoje už dlhšiu dobu pretrvávajúce zdravotné ťažkosti. Spolu s Danielom prežijú nezabudnuteľné chvíľky  v Londýne. Po návrate urobí ryšavá vysokoškoláčka ťažké rozhodnutie. Nevzdáva sa, bojuje, verí... Podarí sa jej byť silnejšou ako osud?

Jeden múdry muž Gee Linder raz povedal: Nikdy si nepleť ľudí, ktorí sú vždy pri tebe, s ľuďmi, ktorí sú tu vždy pre teba. Takých ľudí mám okolo seba veľa. Vždy sú tu pre mňa a za to som im veľmi vďačná.

Jana Šulková je mladá slovenská autorka, ktorá zabodovala na našom čitateľskom poli prvotinou Dievča s maskou. Svoje mladé čitateľky nenechala dlho čakať a Silnejšia ako osud sa nám práve ponúka vo všetkých kníhkupectvách.

Jana Šulková na stránkach svojej knihy rozohrala všedný, no zato citlivý príbeh som smutným koncom vysokoškoláčky Lary. Autorka čitateľa pomaly vťahuje do deja a rozpitváva do detailov každú situáciu, čo môže zrelšiemu knihomoľovi prekážať. Často sa opakujúce prezývky a každodenné dianie môžu skúsenejších čitateľov iritovať. Je to spôsobené faktom, že Jana Šulková použila typický tínedžerský slang, ktorý je citeľný v celej knihe. Jednoduché dialógy medzi ženskými postavami sú vykreslené naivne a dievčensky. Skúsenejší čitateľ môže mať pocit, že príbeh je prvoplánový. Aj napriek tomuto faktu, kniha osloví množstvo mladých žien.

Jednoduchý dej sa nesie v rovnakej rovine, žiadne prekvapivé zvraty či šokujúce odhalenia nečakajte. Aj napriek predvídateľnosti deja vás budú prsty svrbieť a stránky budete obracať rýchlejšie. Príbeh vyrozprávaný hlavnou hrdinkou vás miestami nenechá chladnými, budete krútiť neveriaco hlavou nad jej nezodpovedným a sebeckým konaním. Až v závere knihy pochopíte, prečo je tomu tak. Kniha vás prinúti zamyslieť sa nad zmyslom života. V samotnom závere vás môžu prepadnúť protichodné myšlienky. Pochopíte, že si treba v spoločnosti mladých ľudí doslova užívať každú sekundu, tešiť sa zo života, vnímať krásy prírody a vážiť si najmä svoje zdravie. V závere románu spisovateľka odkryla najcitlivejšie miesto a zaútočila poriadne na city čitateľa. Pripúšťam, že citlivejšie povahy dokáže kniha dojať, ba dokonca rozplakať. Počas celého príbehu pretrváva neskutočná sila priateľstva, pomoc a podpora rodiny.

Silnejšia ako osud odporúčam ako letnú oddychovku pre mladšie ročníky, pre všetky tínedžerky, ktoré sa v mnohom s hlavnou hrdinkou stotožnia. Pevne verím, že kniha si svojich verných čitateľov nájde.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára