30. 7. 2016

Farby lásky - Monika Wurm

Sme si rovní, ale nie rovnakí

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Manipuluje ľudskosť. Potláča zlobu a nenávisť. Stimuluje neprávosť a odhodlanie.

Dávkovanie: Najlepšie v malých množstvách. 50-80 strán denne na obľúbenom mieste so silnejším drinkom. Rodina nech vás obskakuje celý deň. Počet tabliet-312.

Vedľajšie účinky: Nespavosť, nočné mory. Averzia proti rasizmu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Láska je beh na dlhé trate. A navyše cez prekážky!  Pokiaľ ide o lásku, nezáleží na rase, náboženstve, spoločenskom postavení či veku. Žiaľ, mnohí si myslia, že určité rasy sú podradné.

Po tragickej udalosti v rodine sa Sandy s matkou presťahuje do menšieho domu, ale aj naďalej ostávajú žiť v Bruseli. Mladá gemologička  pri sťahovaní objaví starý denník, v ktorom nájde vo francúzštine rukou písané zápisky cudzej ženy tmavej pleti. Sandy sa i naďalej trápi pre šokujúce informácie, ktoré vyšli na povrch až po Filipovej smrti, a útočisko nachádza pri čítaní starého zošita. Postupne sa ponára do života cudzinky a len s veľkým sebazaprením pokračuje v čítaní brutálnych činov spáchaných na domorodcoch. Svoju bolesť zo sklamania a straty snúbenca ventiluje prácou a obľúbeným koníčkom, ktorým je šermovanie.  Na žiadosť kráľovskej rodiny odchádza uznávaná gemologička Sandy de Vos do Saudskej Arábie, aby ohodnotila zbierku drahých kameňov zosnulého kráľa. Ani sama netuší, čo ju čaká na kráľovskom dvore. O jej priazeň bojujú dvaja princovia. Ale nie všetko je iba biele alebo čierne. Ako skončí konžská otrokyňa? Dokáže sa vymaniť spod vplyvu kolonialistov?

„Pozrimeže, pozrime...čo to tu máme za miešaného bastarda. Ako sa tvoja zkurvymatka opovážila otehotnieť s bielym? To je neslýchané zneuctenie bielej rasy. Zabite toho bastarda! Teraz hneď! Nech jej matka nie je príkladom pre ostatné čierne špiny.“ Keď dohovoril, schmatol ma za vlasy a nadvihol mi tvár k sebe. Doteraz som uhýbala jeho pohľadu. „Preboha, veď to smrdí ako zdochlina! Zabite to!“

Presvedčenie, že rasa je základným činiteľom, ktorý rozhoduje o črtách a schopnostiach človeka, a že pre rasové rozdiely je niektorá rasa prirodzene nadradená, sa snažila vo svojej piatej knihe priblížiť slovenská spisovateľka Monika Wurm. Autorka poukazuje, že vonkajšie rozdiely často hovoria celkom iný príbeh, než tie vnútorné. Pocity rasovej nadradenosti poskytli zámienku na kolonializmus a zotročovanie iných ľudských spoločenstiev. Do tejto neľahkej témy sa s veľkou vervou zahryzla aj Monika Wurm.

Autorka v románe Farby lásky predostrela čitateľom dynamický, pútavý, šokujúci, dramatický a zamilovaný príbeh, ktorý sa nesie v dvoch odlišných dejových líniách. Spisovateľka však ostala verná romantike a oddychovému žánru, ktorým si zachovala svoj štýl písania. Oceňujem, že do tohto diela vniesla dokonalú priamosť, pestré, aj keď poburujúce situácie, množstvo presných informácií, odľahčené dialógy, ako mozaiku vyskladané, oku lahodiace prostredie Bruselu, Konga a Saudskej Arábie. Ponúkla čitateľom dokonalý pohľad na kultúru a zvyky domorodcov. Moderná prítomnosť sa strieda so strhujúcou minulosťou. Monika Wurm v románe sprostredkovala niekoľko chúlostivých tém, ktoré dýchajú skutočnosťou. Krutosť belochov, zotročovanie, znásilňovanie, rozdielnosť spoločenského postavenia a rasové predsudky. Všetky tieto namiešané ingrediencie posúvajú knihu do vyššieho levelu. 

Tak ako aj v predošlých dielach, aj tu si autorka dala mimoriadne záležať a dôraz vložila na detailné opisy. Opisy sú dominantou celého deja. Sú síce časté a obšírnejšie, no perfektne dotvárajú výborný celkový dojem z knihy. Príbeh Sandy sa rovnomerne prelína s osudom Ashanti. Text mulatky je viac náročnejší, emotívnejší, prevládajú v ňom brutálne momenty, ale aj historické udalosti a fakty. Situácie, ktoré prežívala konžská otrokyňa sú dramatickejšie, ako príbeh gemologičky, ktorý je ako vystrihnutý z rozprávky. Ale ani tu sa nedajte zmiasť. Mnoho týchto ohavných činov, ktoré páchali belosi na otrokoch mi prišli absurdné, no pôsobia naozaj autenticky. Ďalšou charakteristickou črtou románu je, že sa autorka neopiera len o skutočné historické fakty, ale zamerala sa aj na citové prežívanie hrdinov.

Husté ticho, ktoré naplnilo miestnosť, sa dalo takmer krájať. „Kedy sa budete ženiť?“ vykĺzlo mi z úst po chvíli. V žalúdku som pocítila ťažobu žiarlivosti. „Ešte neviem, musím najprv nájsť ženu hodnú mojej náklonnosti, lenže pri rozhodovaní má slovo i moja rodina. Nie je to také jednoduché.“ Rashid hovoril s určitou pokorou v hlase. Jeho rozprávanie ma bolelo, sama som netušila prečo.


Farby lásky v sebe ukrývajú väčšie množstvo postáv a každá má svoje ľahko rozpoznateľné charakterové črty. Plynulú gradáciu v deji zabezpečila autorka vždy novými informáciami, ktoré však dávkovala postupne a s rozvahou. Kniha reálne zobrazuje kultúrne a rasové rozdiely, ktoré priam bijú do očí. Čitateľ sa po celý čas stretáva s množstvom emócií a pocitov, ktoré sa na neho okamžite nalepia. V príbehu Ashanti je to strach, nepochopenie, smútok, bolesť, pocity ublíženia a zahanbenia, či nádej na lepší život. Osud Sandy vám, naopak, ponúka humorné okamihy, vášeň, lásku, slzy, ale aj sklamanie, klamstvá a pocity beznádeje.

Kniha sa aj napriek rozsahu číta veľmi rýchlo. Román aj navzdory náročnej téme čitateľa nevyčerpáva, no podsúva mu myšlienku mnohých zarážajúcich skutočností. Často sa musíte v texte zamyslieť, prečo sa v minulosti museli páchať krivdy, neprávosti a násilné vraždy na otrokoch. Veľký podiel v románe má aj emotívnosť. Predvídateľná zápletka občas vystrčí rožky, no nakoniec sa text zamotá a čitateľ je na pochybách.
Skúsenejší čitateľ aj napriek dvom odlišným dejovým rovinám spozoruje istú paralelu, ktorá sa tiahne oboma príbehmi. Je to zakázaná láska, odlišnosť kultúr,  rozdielne vierovyznanie a rasové predsudky.

Po jazykovej stránke kniha nie je vždy napísaná gramaticky a pravopisne korektne, no autorkin prezieravý rozprávačský talent tieto malé nedostatky zachránil.

Farby lásky odporúčam všetkým, ktorí obľubujú reálne  a nevšedné príbehy s poriadnou dávkou drámy, lásky, a to všetko zabalené v historickom balíčku. Odporúčam skôr pre silnejšie povahy, a pre tých, ktorí priam vyhľadávajú napätie, strach a krutú realitu života.
Ak čakáte sladkú romantiku, tak na ňu rýchlo zabudnite a pripravte sa na nebezpečnú jazdu pralesom. Pocítite pachuť krvi, neujdete ani ranám biča a neubránite sa ani slzám. Ten, kto má rád príbehy z cudzích krajín a nebojí sa ťažších námetov, tak si Farby lásky vychutná.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára