17. 9. 2016

Joy Fieldingová - Nie je tam

Keď nádej zomiera posledná

Kategória: Sedatíva/Nootropiká

Účinné látky: Nabáda k odpusteniu. Potláča veľké trápenie. Dodáva odvahu veriť.

Dávkovanie: Trikrát počas dňa, najlepšie vo väčších dávkach. Spoločnosť vám môže robiť pohárik červeného vína. Počet tabliet-375.

Vedľajšie účinky: Nedôvera. Mierna podráždenosť. Strata kontaktu s realitou.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Ste zdraví, máte šťastnú rodinu a opäť vás čaká pekný deň? Už zajtra však môže byť všetko inak. Stačí jedno zlé rozhodnutie a váš život bude poznačený na veľmi dlhé obdobie.

Manželia Shipleyovci sa rozhodli osláviť desiate výročie svadby v luxusnom rezorte Rosarito Beach. V posledný deň pobytu chce Hunter svoju manželku Caroline prekvapiť výnimočnou večerou. Opatrovateľka zlyhala a tak Hunter presvedčí Caroline, aby deti nechali spať samy v izbe a odišli do reštaurácie. Keď sa po príjemnom večeri vrátili do hotelovej izby, čakalo ich prekvapivé zdesenie. Len dvojročná Samantha zmizla. Začína sa kolotoč hľadania a vyšetrovania po zmiznutom dievčatku. Skutočné peklo sa však pre bývalú učiteľku ešte len začína. Odsudzovanie spoločnosti, rozpad manželstva a nálepky ako vinná, vrahyňa a zlá matka jej prischli na dlhé roky. Caroline je aj po rokoch neustále terčom médií, ktoré ju vykresľujú ako neschopnú matku. Rieši problémovú staršiu dcéru a stále hľadá svoje malé dievčatko. Všetko sa však zmení po pätnástich rokoch jedným záhadným telefonátom. Kto sa snaží utajiť pravdu? Môže Caroline veriť neznámemu hlasu v telefóne?

Už sa jej z toho krútila hlava -  stále chodili v bludnom kruhu. Má Hunter pravdu? Skutočne ich polícia môže podozrievať, že zavraždili Samanthu? Namiesto toho, aby pátrali po ich dcérke, hľadajú dôkazy, aby mohli ju a Huntera obviniť...? Ak je to tak, možno má Hunter pravdu – tu sa nič nedá dosiahnuť. Ohrozujú nielen svoju slobodu, ale aj životy. Možno by naozaj mali vypadnúť z Mexika, kým nie je neskoro.

Nie je tam je dramatický, napínavý a ľudský príbeh, ktorý prevráti vaše doterajšie myslenie a to, že spolupatričnosť rodiny je len prázdne klišé sa v nastavenom zrkadle pokúsila vykresliť Joy Fieldingová.

Už na začiatku románu  autorka napínavým spôsobom vťahuje čitateľa do deja. Tento rýchly proces hneď v úvode má na svedomí záhadný telefonát. Príbeh sa premieta čitateľom v rozmedzí 15 rokov a autorka nenásilne prelína dramatickú prítomnosť so spomienkami na  minulosť. Spätne sa vracia k bolestnej udalosti a momentu, ktorý poznačil oboch rodičov zmiznutím malého dievčatka.
Joy Fieldingová dávkuje informácie postupne. Dáva priestor čitateľom na utvorenie si vlastného názoru. Aj napriek dramatickej téme sa kniha číta ľahko a rýchlo.  To má  na svedomí stúpajúca dynamika a mierne napätie, ktoré sa tiahne celým textom. Autorka stavila na vyvážený pomer obšírnejších opisov a živých dialógov. V románe vystupuje viac postáv, s ktorými sa autorka perfektne pohrala. Na svetlo vytiahla nie práve najlepšie povahové črty jednotlivcov.


Odvrátil pohľad a potlačil úsmev. „Na tvojom prahu sa zjaví dievča a tvrdí, že je tvoja dcéra, ktorú ti pred pätnástimi rokmi vzali. To je čertovský dobrý príbeh, Caroline, aj keby sa ukázalo, že to nie je Samantha. Dovoľ, aby som ho napísal. Daj mi šancu, aby  som všetko napravil.“ „Najprv mi povedz, či si skutočne mal ženu a dcéru, ktoré zrazil opitý vodič.“ Zahanbený výraz na jeho tvári jej stačil... „Hajzel!“ „Porozprávaj sa so mnou, Caroline. Daj mi exkluzívne práva a prisahám, že z toho vyjdeš čistá ako Matka Terézia.“

Joy Fieldingová vykreslila reálne, naoko zdanlivo pevné medziľudské vzťahy, ktoré stroskotali na egoizme a narcizme niektorých postáv. Vyzdvihla naštrbené vzťahy Caroline s bývalým manželom, problematickou dcérou v tínedžerskom veku  a svojou matkou. Poukázala na nestálosť manželstva, neschopnosť pochopiť staršiu dcéru, zložité rodinné väzby, odcudzovanie okolia a veľkú úlohu zohrávajú v diele aj nenávistné média, ktoré kruto zasiahli do života hlavnej ženskej postavy.
Z celého príbehu je cítiť neskutočnú ľudskosť. V románe nájdete viac drámy s ľahkými prvkami krimi. Na čitateľa však v Nie je tam čakajú aj nečakané prekvapenia, prekvapivé zvraty a šokujúce odhalenia. Dejová línia sa nesie v jednoduchom duchu, skúsenejší knihomoľ dokáže už po prvých stranách predvídať niektoré kroky hrdinov. Autorka mala v románe dostatok priestoru, aby zakomponovala do textu viac rôznorodých emócií matky, ktorá prišla o dieťa. Chýbala mi tam vnútorná rozorvanosť ubolenej ženy a psychologická rovina. Tieto fakty zachytila spisovateľka len v nepatrnej miere. Autorka sa viac sústredila na dynamický dej a rozvinutie viacerých dramatických momentov, ako na pocitovú stránku Caroline. Aj napriek tomuto nedostatku si knihu určite vychutnáte. Spolu s hlavnou postavou zažijete krivdy z minulosti, pocit viny, beznádej, smútok a množstvo nezmyselných obvinení. V texte je v príhodných situáciách skvelo vsunutý aj jemný humor, ktorý často odpútava od smutných myšlienok.

Nie je tam je ľahký oddychový triler, ktorý predstavuje príjemné čítanie pre tých, ktorí obľubujú dramatické situácie s kvapkou krimi. Odporúčam pre všetkých, ktorí hľadajú v románoch zložité rodinné väzby a neboja sa pozrieť na seba do zrkadla. Ani tá najstálejšia rodina, ktorá skrýva tajomstvá nebude držať pri vás, ak vy máte niečo viac, ako jej ostatní členovia.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára