6. 11. 2016

Federico Axat - Posledná možnosť úniku

Ako vám zle načasovaná reakcia zmení život

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Pomáha pri nespavosti. Odkrýva tajné zákutia duše. Podporuje myšlienky a dodáva odvahu.

Dávkovanie: Radšej v menších dávkach. Určite v blízkostí ľudí. Poteší kamilkový čaj alebo šálka kávy. Počet tabliet-382.

Vedľajšie účinky: Počiatočná paranoja. Začínajú sa objavovať vidiny a divné sny. Kúpite si zvieratko a podľahnete šachu..:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpiteŽijú medzi nami a vôbec si ich nemusíme všimnúť. Sú absolútne nenápadní, disponujú určitými rozumovými schopnosťami, no väčšinou v sebe skrývajú poruchu osobnosti.

V momente, keď si chce Ted streliť guľku do hlavy, vyruší ho zvonček pri dverách. Záhadný cudzinec predostrie Tedovi svoj návrh. Úspešný právnik v podstate nemá na výber, a tak začne spolupracovať s tajnou organizáciou, ktorá zabíja vrahov, ktorí nejakým spôsobom unikli spravodlivosti. Keďže Ted sa chystá spáchať samovraždu, ponuku prijíma. Ako sa ukazuje, obchod bude výhodný pre obe strany, ale len do tej chvíle, kým Ted nezistí, že zabil nevinného človeka. Kto a prečo sa snaží vlákať Teda do pasce? Prečo sa s ním niekto zahráva a podsúva mu pochybné informácie? Akú silu má nebezpečné tajomstvo, ktoré skrýva Ted v hlave a dokáže ním zničiť viac životov?

Neskôr, keď utekal lesom ako pred svorkou psov, výjav sa mu v hlave trochu zmenil. Už to neboli Wendellove dcéry, kto našiel telo s dokonale okrúhlou dierou medzi obočím, ale Cindy a Nadine, jeho vlastné dcéry. A tvár nebola Wendellova, ale jeho. Nechal by vlastné dcéry, aby prežili takú hrôzu? Musel zabiť človeka, aby si uvedomil, ako veľmi by im ublížil?

Posledná možnosť úniku je štvrtý román  argentínskeho spisovateľa Federica Axata. Posledná možnosť úniku je perfektne premyslený román, v ktorom hlavnú úlohu zohráva psychologická sonda do mysle chorobomyseľného človeka a o tom, aká traumatická bola jeho cesta, aby unikol z pasce, ktorú mu nastražila jeho vlastná myseľ.


Posledná možnosť úniku je  netradičný román, čo pochopíte už po prečítaní prvej časti. Kniha má všetky prvky na pritiahnutie pozornosti, a už v úvode je  viditeľné, že toto dielo má veľký potenciál.  Federico Axat namixoval psychologický, strhujúci  krimi triler, v ktorom majú prvenstvo nelogické súvislosti s realitou, presvedčivé zistenia, zdrvujúca pravda, napätá atmosféra a nepredvídateľná zápletka, ktorá je ukončená nečakaným rozuzlením.

Posledná možnosť úniku predstavuje napínavé, odvážne a kvalitné čítanie s množstvom prekvapivých zvratov, rozporuplných pocitov a neštandardných myšlienkových pochodov hlavnej postavy. Autor  od začiatku udržiava pozornosť a hlavne zvedavosť u čitateľa. Poskytuje čitateľom neuveriteľne veľký priestor pre fantáziu. Realita a fikcia je prepojená len jemnou nitkou, no zato dôveryhodne otvára dvere do nepoznaného. Spomienky sú premiešané so skutočnosťou. Rafinovaným spôsobom autor prelína minulosť so súčasnosťou. Nie vždy však dokážete odhadnúť danú skutočnosť, či sa rozvinuté situácie dejú v reálnom svete alebo autor vstupuje do fikcie. Realita sa predbieha s fikciou v rovnakom pomere. Autor dokonale manipuluje myšlienky čitateľa, a tento fakt si vyžaduje koncentrované čítanie.

„Po celý čas sme sa usilovali rozviazať zložitý uzol. Keď sa nám podarilo trochu ho uvoľniť, zatiahli sme viac a dosiahli sme opačný efekt. Nadišla chvíľa potiahnuť za všetky voľné konce, Ted. Tvoj brat Blaine je jednou voľnou nitkou, rovnako ako vražda Tylera a všetkých tých mŕtvych dievčat. Zatiaľ sme nenašli...základnú nitku. Jediný spôsob, ako nájsť svetlo na konci tunela, je pátrať v tvojej minulosti a nájsť zdroj toho všetkého.“

Znamenitý rozprávačský talent autora si čitateľa tak podmaní, že na nejaké bližšie špecifikovanie postáv mu neostáva čas, pretože sa hlavne zameriava na jadro príbehu. Opisy  vo väčšej miere sprostredkúvajú akciu. Autor sa viac zameral na frekventované opisy činností a myslenie postáv, ktoré sa aj viackrát opakujú. Dve výrazné postavy príbehu roztáčajú výbornú psychologickú hru, na pozadí ktorej vedľajšie postavy dotvárajú drsnú atmosféru a manipulujú predstavivosť čitateľa. Tento fakt je dosť pozoruhodný a celkový dojem z knihy je viac ako len uspokojivý. Bezdôvodné detaily, ktoré majú zásadný význam  a uveriteľnosť deja pochopíte až v samotnom závere, v ktorom sa celý zložitý hlavolam poskladá.

Posledná možnosť úniku poteší všetkých, ktorým sa už prejedli klasické trilery a od románu očakávajú aj niečo viac. Odporúčam, pre všetkých, ktorí obľubujú netypické trilery s poriadnou dávkou napätia, v ktorom na prvom mieste vládnu pochybnosti a rozlíšiť, čo je realita, a čo nie, je komplikované.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára