25. 12. 2016

Andrea Rimová - Popol a hriech

Sú tajomstvá rovnaké ako klamstvá?

Kategória: Antipsychotiká/Nutričné prípravky

Účinné látky: Prebúdza priateľstvá. Objavuje lásku. Spoznáva dušu človeka.

Dávkovanie: Schovaná doma pod teplou dekou, s obľúbeným čajom a v kruhu najbližších. Počet tabliet-320.

Vedľajšie účinky: Averzia na oheň. Odkladanie starých fotiek.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Pred svetom často skrývame pravdu, ktorá by mohla ublížiť našim najbližším. No keď sa s nami osud už dlho kruto zahráva, prichádza čas, aby sme sa očistili od pocitu viny a oslobodili od starých hriechov. Môže byť láska hriechom?

Zora je mladá a bezproblémová tínedžerka. Jej mama je riaditeľkou zariadenia pre seniorov Oáza. A práve tam sa rodí veľké priateľstvo medzi Zorou a starším pánom Ernestom. Počas niekoľkých rokov sa medzi nimi vyvinulo  veľmi silné puto a Zorin život sa stal bohatší. Mladá študentka dospela, má vážny vzťah, no priateľský vzťah s Ernym udržiava aj naďalej. Keď sa Zora dozvie, že Ernestovi ostáva len pár mesiacov života, napíše zoznam prianí, ktoré by s ním ešte chcela zažiť. Súčasťou zoznamu je aj osobný príbeh múdreho pána, ktorý sa počas celých rokov ich priateľstva vyhýbal rozhovorom o jeho súkromnom živote. Erny sa síce tvári, že je všetko v poriadku a je zmierený s osudom, no je to skutočne tak? Vo chvíli, keď Zora nájde záhadný Ernyho odkaz, je rozhodnutá pátrať v priateľovej minulosti na vlastnú päsť.

Často som premýšľala nad tým, aký život prežil tento výnimočný muž. Chápala som, že si vybudoval bariéry, za ktoré sa rozhodol ukryť svoje spomienky. Nemal potrebu deliť sa o ne a ja som naňho netlačila. Nebolo by to spravodlivé. Napriek tomu som z jeho cenných rád vycítila, že je plný lásky. Určite máš deti, Erny. Čo je s nimi? Prečo ťa nikdy neprišli navštíviť? A čo vnúčence? Neverím, že nikomu nechýbaš.

Doteraz sme boli u Andrei Rimovej zvyknutí, že začiatok jej románov obsahoval prvky nebezpečenstva a akčného napätia. Popol a hriech je však z iného súdka a už od začiatku sa nesie na búrlivej vlne záhad, tajomstiev a pocitov.  Potenciál Rimovej spočíva v tom, že dokáže s ľahkosťou skĺbiť viaceré prvky napätia, tajomna, pútavého príbehu a iných zaujímavých faktorov, ktoré tento román vyzdvihujú.

Už v úvode, v ktorom dominuje zvedavosť si Andrea Rimová, vie získať čitateľa na svoju stranu a dokáže ho upútať starým odkazom, nájdený hlavnou postavou, ktorý v sebe ukrýva hriechy minulosti, osobnú spoveď a mrazivý strach. Autorka si však dáva načas a čitateľa vpúšťa do deja pomaly, no postupne odkrýva nové karty s veľkou intenzitou dynamiky. Obrovské klbko tajomstiev sa rozmotáva len veľmi pomaly. Andrea Rimová podsúva čitateľom množstvo otázok, no tie zostávajú nezodpovedané až do samotného záveru. Zasieva semienka pochybností, otvára dvere do záhadných okolností a podsúva neriešiteľné záležitosti. Andrea Rimová zostala verná svojmu štýlu písania. Nechýba „Rimovej“ tajomno, no viac odkrýva zákutia ľudskej duše a rozohráva emotívne predstavenie. Napätie a väčšia gradácia príbehu sa začína v druhej polovici románu. O dynamickejší priebeh sa postarala hlavná postava v momente, keď našla záhadnú drevenú škatuľku. Postavy sú dokonalo vyprofilované, ich charaktery zodpovedajú skutočnosti a jazyk, ktorý používajú je svieži, emotívny a uveriteľný.

Kráčala som ku kostolu dole dedinou. Ak zvonia zvony, majú dôvod. Určite v kostole niekoho nájdem. Možno nejakého starého farára, ktorý sa bude pamätať na Oľgu a okolnosti jej smrti. Alebo hrobára, ako to býva vo filmoch. Kostol vyzeral moderne. Bol kombináciou dreva a betónu, no akoby mu chýbala duša.


Postavy sa postupne vyvíjajú, menia svoje myšlienkové pochody a bojujú s rozorvanosťou svojej duše. Okrem života hlavnej postavy, môže čitateľ sledovať aj osudy vedľajších postáv, ktoré tiež zápasia s láskou a každodennými problémami. Pomer opisov a dialógov je vyvážený. Okrem napätia nájdeme v románe aj múdre myšlienky o živote, neskutočnú pokoru, úctu k starším a lásku na viac spôsobov. Popol a hriech je dôkazom toho, že aj priateľstvo medzi mladou ženou a starým pánom, ktoré je plné rešpektu, úcty a vzájomnej podpory, môže byť spojené hrubou niťou. Hľadanie životného príbehu, zmierenie sa s osudom a neskutočná sila priateľstva vám dokáže, že ani tajomstvá nemajú silu pokoriť pevné puto dvoch rozdielnych generácií.

Popol a hriech v sebe ukrýva viac dejových rovín, ako i smerovanie príbehu, ktoré je tak premyslené, že ani v polovici románu nedokážete odhadnúť, akým smerom sa bude dej vyvíjať. Kniha sa ja napriek rozsahu číta veľmi rýchlo, a to nie len napriek tajomstvám, napätiu či záhadnému príbehu, no autorka sa vyhla zbytočným opisom a do popredia vsadila emócie, ktoré sa čitateľovi vrývajú priamo do srdca. Bohatá slovná zásoba a jazykové prostriedky vám dávajú pocítiť autorkinu zrelosť.

Ľudský, emotívny a skutočný, taký je Popol a hriech. Celý život je o strácaní, ale aj o nachádzaní toho, koho skutočne milujeme. Pripravte sa na stretnutie s neľahkou minulosťou, v ktorej tragická udalosť aj po rokoch  vypúšťa na svetlo tajomstvá a odkrýva lásku.
Popol a hriech odporúčam všetkým, ktorí majú radi tajomno premiešané s napätím a neboja sa vstúpiť do života niekoho iného. Ak hľadáte skutočné pocity, nefalšované slzy a ešte omnoho viac,  tak Popol a hriech váš poteší. Aj dnes platí, že láska je všade, kde sa pozrieš.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára