30. 12. 2016

Darina Hamarová - Slzy anjela

Kto nerozpozná šťastie, keď príde, nesmie nariekať, keď odíde

Kategória: Analgetiká/Antiemetiká

Účinné látky: Prebúdza odvahu veriť a potláča smútok. Pomáha prekonať zvláštny pocit, že vám nikto nerozumie.

Dávkovanie: V pohodlnom kresle, pod dekou, zapíjať mätovým čajom. Počet tabliet-288.

Vedľajšie účinky: Neprejavia sa u každého. Mierna podráždenosť. Averzia voči majetku.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Vraví sa, že peniaze hýbu svetom. Nikdy však nedovoľte, aby sa láska k peniazom zakorenila vo vašom srdci. Môžete si kúpiť jedlo, no nie chuť do jedla, lieky, ale nie zdravie, vedomosti, no nie múdrosť, šperky, ale nie krásu, slávu, no nie náklonnosť, zábavu, ale nie radosť, známych, no nie priateľov, sluhov, ale nie vernosť. No láska a šťastie blízkych sa nevyrovná žiadnej sume.

Zdanlivo pokojný život novinára Giu naruší stretnutie s osemnásťročnou mladou ženou, ktorá spustila sled nepredvídateľných udalostí. Dôvod Laurinej návštevy je jednoduchý. Giu má nájsť jej stratenú priateľku, ktorá zmizla pred pol rokom bez stopy. Všetci jeho priatelia ho od prípadu odhovárajú, no Giu sa chytí výzvy a začne pátrať sám. Ako sa zdá, všetky dvere má zatvorené, ale ani táto skutočnosť ho neodradí ďalej hľadať príčinu zmiznutia dcéry najvplyvnejšieho muža mesta. Aj keď novinár dostane nečakanú príučku, nezľakne sa a jeho túžba je ešte silnejšia, aby sa dopátral dôvodu záhadného zmiznutia mladej ženy. Nové indície, ktoré vedú do Beinej rodiny ho privedú na stopu, ktorá sa neskôr ukáže ako nepravdivá. Giu je však tak pohltený prípadom, že jeho vlastné šťastie mu uniká pomedzi prsty.

Prepáčte mi, ak vo svojom rozprávaní občas skĺznem do akéhosi sentimentu, ale hovoriť o nej mi spôsobuje veľké problémy. Nie je jednoduché vravieť o dievčati, ktoré ešte nedávno napĺňalo celý náš život a zrazu ho niet. Veľmi to bolí a ja sa s tým neviem zmieriť.

Slzy anjela je v poradí štvrtý román obľúbenej slovenskej spisovateľky Dariny Hamarovej. Každá z jej kníh je osobitá a ukrýva v sebe zvláštne čaro. Inak tomu nebude ani v novinke Slzy anjela, ktorá je voľným pokračovaním prvotiny Slzy muža.

Slzy anjela je samostatne vykreslený príbeh a pre tých, ktorí nečítali jej debut, autorka nenásilne uvádza základné informácie, takže čitateľ nebude o nič dôležité ochudobnený. Rozprávačom príbehu je nezávislý novinár Giu, ktorý sa rozhodne pátrať po nezvestnom mladom dievčati. Darina Hamarová vie, ako zaujať a upútať čitateľa už od samého začiatku. Aj keď je skúpa na slová, a len v malých dávkach podsúva  informácie, zato vo veľkej miere vyvoláva  množstvo otáznikov. Tak ako Giu, tak aj čitateľ má možnosť preniknúť do búrlivého života Beátinej rodiny. Nastupuje väčšia zvedavosť a na povrch sa derie aj napätie, ktoré pretrváva počas celého príbehu. Darina Hamarová ostala verná svojmu štýlu písania a znova sa zamerala na hľadanie skutočných hodnôt života. Nezabúda ani na pocitovú stránku hrdinov, ktorú opäť bravúrne vyzdvihla. Román sa číta ľahko a rýchlo. Autorka sa vyhla statickým opisom a do deja pridala prirodzenú skromnosť, nevtieravý humor, štipku iskrivej erotiky a niečo čarovné, čo sa rýchlosťou blesku nalepí na čitateľa. V románe dominuje pútavý príbeh bez pátosu a opisy bez zbytočného sentimentu. Postavy pôsobia skutočne, nehľadajte na nich žiadny umelý obal. Každá jedna postava dostala v knihe patričný priestor a nejednému skúsenému oku knihomoľa neunikne fakt, že Hamarová je dobrým pozorovateľom každodenného života.

„V živote človeka raz príde čas, keď sa musí rozhodnúť pre zmenu, čítala som v nejakej knihe. Vtedy som netušila, že aj v tom mojom nastane taká chvíľa.“ Došľaka! Zahrešil som. Ona vari píše o sebe! Bleskovo som očami preletel celých päť strán. To, čo na nich stálo, mi vyrazilo dych. Beina výpoveď.

Na pozadí Beinho príbehu môže čitateľ pozorovať aj citový život vedľajších postáv. Opäť sa stretávame s právnikom Lukym a jeho svojským pohľadom na svet či šéfredaktorkou Janou a jej trampotami s mužmi. Hamarová nám v románe niekoľkokrát nastavila zrkadlo spoločnosti, v ktorej odkrýva skutočné ľudské hodnoty, rúca predsudky, odhaľuje dušu a šliape po morálke.

Slzy anjela je veľmi vydarený román s premyslenou zápletkou, v ktorom nechýba napínavý a nepredvídateľný dej, emocionálna jazda, psychologizácia postáv, romantika a napätie. Hamarová dokázala svoj potenciál zúročiť a vsadila kartu na pestrosť pocitov, rôznorodosť charakterov, vybičovanú zvedavosť a skutočné problémy spoločnosti. Nesporným faktom je aj to, že dokáže čitateľa dokonalo zavádzať a manipulovať. Výsledný dojem z knihy je viac ako len uspokojivý. Aj náročnejší čitateľ objaví skryté tajomstvá medzi riadkami.

Slzy anjela je román s veľkou výpovednou hodnotou a o tom, ako honba za peniazmi, vidina úspechu, ľahostajnosť a nevšímavosť vidieť nástrahy života či vlastné pokrivené hodnoty zničili život jednej rodiny. Prečítajte si príbeh o hľadaní krutej pravdy, o ľudskom zlyhaní, o sebeckosti, o moci peňazí, ale aj o nezištnom priateľstve, veľkej nádeji a obrovskej sile znovu vstať a bojovať o to najcennejšie, čo sme stratili. Lebo nie vždy platí, že to najcennejšie, čo človek stratí, aj nájde. Nie drahé dovolenky, značkové oblečenie či presadzovanie vlastných názorov, ale aby sme našli šťastie a pochopenie, dôležitá je rodičovská láska, úcta, úprimnosť, sloboda rozhodnúť sa a pocit niekam patriť, kde je cítiť lásku v každom rohu.

Slzy anjela odporúčam všetkým, ktorí obľubujú nápadité príbehy s množstvom napätia, kde sa snúbi láska s  drámou, sny sa menia na skutočnosť, smútok strieda pocit viny, svetlo vnáša nádej a slzy striedajú úsmev. Slzy anjela potešia aj tých, ktorí hľadajú v príbehoch okrem romantiky aj skutočný život, ktorý je pretkaný hlbšími myšlienkami.


Za poskytnutie  recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára