1. 12. 2016

Gregg Hurwitz - Sirota X

Správajte sa k sebe tak, ako keby ste boli niekým, komu máte povinnosť pomáhať

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Prejavuje veľkú mieru slušnosti, zlepšuje susedské vzťahy a učí ľudskosti.

Dávkovanie: Najlepšie užívať vo večerných hodinách 30-80 strán, poteší lahodná vodka s ľadom. Počet strán-360.

Vedľajšie účinky: Zvýšená opatrnosť. Sledovanie okolia. Posadnutosť modernou technológiou.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite„Nabudúce“ znamená, že všetko sa môže zmeniť. „Nabudúce“ znamená, že život prináša nekonečné možnosti. „Nabudúce“ je možnosť. „Nabudúce“ je sloboda.

Evan Smoak, tajomný záchranca, záhadný pán Nikto, opustená sirota bez minulosti. Prežil drsný výcvik v tajnom vládnom programe Sirota. Evan Smoak žije vo svojom bezpečnom byte v modernom obytnom rezorte Castle Heights v Los Angeles s hŕstkou obyčajných obyvateľov. Má dva životy, pre svoje okolie je nezaujímavý, no len jedna jeho tvár je skutočná. Evan nie je obyčajný smrteľník, ale vycvičený profesionálny zabijak. Pre všetkých, ktorí potrebujú pomoc je pán Nikto, ktorý pomáha ľuďom v zložitých situáciách. Keď ho o pomoc požiada gamblerka Katrin, Evan sa v tom momente stáva živým terčom. Minulosť mu vracia spätný úder. Niekto z jeho minulosti ho chce odstrániť. Pozná niekto totožnosť Siroty X a celý tajný program? Ako do šialeného kolotoča nebezpečenstva zapadá Katrin?

Evanovi sa nič z toho nepáčilo. Nepáčilo sa mu, že nepozná meno klientky. Nepáčilo sa mu, že ona vybrala miesto stretnutia. Nepáčila sa mu tá špionážna atmosféra, ktorá naznačovala, že by mohlo ísť o pascu. Ale na druhej strane, zaujala by skutočne nejaká strana, dostatočne nebezpečná na to, aby ho odstránila, taký otrepaný prístup? Tento manéver bol vytrhnutý z nespočetného množstva hollywoodskych filmov a poukazoval na neskúsenosť. Alebo šlo o dvojitú negáciu – možno chceli pôsobiť neskúsene a nachytať ho tak nepripraveného?

Sirota X je strhujúci, dynamický a nebezpečný triler, v ktorom majú prvenstvo odhalené tajomstvá, odstrašujúce okamihy, vypäté situácie a nebezpečné pochybnosti, ktoré sa prekrývajú s pravdou a zradou.

Už samotná anotácia sľubuje napínavé a nebezpečné čítanie. Gregg Hurwitz dokáže svojím štýlom písania zaujať už od samého začiatku. Pridanou hodnotou románu je netypická hlavná postava, nevšedné prostredie a prepracovaná predstavivosť. Premyslene a bez stôp klišé preniká do fantázie čitateľa, predstavuje nie celkom prebádaný svet tajných profesionálnych zabijakov, no nezabúda pritom na taktnosť, ľudskosť a ochotu pomáhať či na vykreslenie medziľudských vzťahov v spoločnosti. Gregg Hurwitz dokáže dokonalo pracovať s fantáziou čitateľa a detailne mu podsúva všetky vnemy a situácie.

Samotný úvod vťahuje čitateľa do deja obšírnejšími opismi, ktoré sú síce základom celého románu, no zato sú veľkým ťahačom zvedavosti. Spoznávame hlavného hrdinu a jeho pestrý život, ktorý je v určitom zmysle poslaním pre ľudí s vážnymi problémami. Mierne napätie sa viaže textom a postupne sa stupňuje. Aj napriek občas komplikovanejším opisom sa na povrch derie dynamika, ktorá sa tiež následne vkráda do deja a pretrváva počas celého čítania. Autor zvyšuje úroveň zvedavosti a pozornosti viacerými vkusnými a inteligentne spracovanými podnetmi ako sú emócie, napínavo nabité akčné scény, dramatické momenty, nebezpečenstvo či vášeň.

Potenciál autora spočíva v tom, že dokáže skĺbiť viac pozitívnych a zaujímavých faktorov, ktoré tento triler vyzdvihujú. Priamosť, pocity bez zbytočného sentimentu, prekvapivé momenty či komunikačné a invazívne technológie, ako aj technické výdobytky sú výborným základom pre zvyšujúcu sa zvedavosť u čitateľa. Autor zbytočne neanalyzuje, nepredstiera a posúva čitateľom informácie v rýchlom slede. Nikam sa neponáhľa, a aj keď je sled v určitých situáciách v rýchlejšom tempe, nové udalosti dávkuje postupne a s ľahkosťou.


Keď bol asi desať metrov od skladiska, vyletela z neho Candy a z jej ruky šľahali záblesky. Nestihol už podvihnúť brokovnicu, preto sa vrhol na chrbát a sĺzol sa po hladkej podlahe rovno Candy pod nohy. Snažil sa jej zasiahnuť achilovku nožnicovým kopom, ale ona ho preskočila. Kým sa staval na nohy, jej ruka sa naťahovala a znova skúšala zamieriť. Vrhol sa k nej a schmatol jej pištoľ, ktorá ho stihla len škrabnúť na líci. Candy rukou zablokovala dvíhajúcu sa brokovnicu.

V Sirote X  vystupuje množstvo postáv. Menšie postavičky sa len dejom mihnú, no tie základné sú precízne vyprofilované a každá jedna  je svojím spôsobom špecifická. Avšak čitateľ má možnosť prežiť s vedľajšími postavami ich dôležité momenty z ich súkromného života. Odhalenie ich vlastných životov a to, že hlavná postava  je zabijak a aj napriek tomu, čo robí, je vykreslený kladne, a to dodáva románu osobnejší dojem. Zvláštnosťou je aj to, že príbeh zachytáva výrazné pocity netypického zabijaka, ako aj krásne myšlienky. Koniec je nepredvídateľný, niektorí čitatelia môžu byť jemne rozčarovaní, no iní budú priasť blahom spokojnosti.

Sirotu X odporúčam predovšetkým mužom, ktorí obľubujú akčné nabité scény s kvapkou vášne. No aj ženy, ktoré vyhľadávajú nebezpečenstvo, vzrušenie a rýchle čítanie si prídu na svoje. Odporúčam aj pre slabšie žalúdky, autor sa vyhol drsným krvavým scénam. Sirota X je prepracovaný príbeh s množstvom akcie a napätia.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára