6. 1. 2017

Jessica Knoll - Dievča, ktoré prežilo

Keď sa bojíme pravdy, no radšej žijeme v klamstve, len aby sme prežili

Kategória: Sedatíva/Antiemetiká

Účinné látky: Pohládza ubolenú dušu. Zaženie nepríjemné výčitky. Zlepšuje koncentráciu.

Dávkovanie: Ak nie je predpísané inak, užívajte viac dní za sebou v ľahko stráviteľných dávkach 30-80 strán. Podľa možností majte nohy v teple. Počet tabliet-344.

Vedľajšie účinky: Prehodnocuje vlastné vzťahy. Nedôvera u priateľov.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  V živote nás často prekvapia situácie, v ktorých sa musíme rozhodnúť okamžite a konať tak, ako je v danej chvíli potrebné, aj keď sú neskôr následky našich činov nedozerné.

Ani má dvadsaťosem rokov a má všetko, po čom túži väčšina rovesníkov v jej veku. Pracuje ako redaktorka v prestížnom The Women´s Magazine, jej skriňa je plná značkových šiat a na prste sa jej skvie drahý zásnubný prsteň od jej bohatého a vplyvného priateľa. Prípravy na svadbu snov s Lukom vrcholia a Ani je len krok od rozprávkového života. Všetko by bolo dokonalé, keby Ani neskrývala tajomstvo. Krásna a ctižiadostivá žena, ktorá chce mať všetko, no tají desivú pravdu a celé roky žije v klamstve. Dokáže Ani odkryť závoj klamstiev a bude sa vedieť pozrieť  pravde do očí? Bola naozaj len nevinnou obeťou alebo... Akú krutú lavínu bolesti a právd spustí jej prelomené mlčanie? Dokáže si udržať svoj dokonalý život?

Nie som žiadna odvážna hrdinka, neznalá svojej nevtieravej krásy a osobitého pôvabu, ale v určitom období som naozaj premýšľala, čo na mne Luke vidí. Som pekná – stále na tom síce musím trocha pracovať, ale základné suroviny na to mám. Od Luka som mladšia o štyri roky, čo nie je až také dobré ako o osem, ale je to aspoň niečo. Tiež rada robím v posteli „podivné“ veci.

Dievča, ktoré prežilo je príbeh, v ktorom sa mladé štrnásťročné dievča stalo nedobrovoľne obeťou jednej osudnej noci a následne jedna bolestná udalosť strieda nový tragický okamih, ktorý ju poznačil na dlhé roky.

Rozprávačom príbehu je samotná hlavná hrdinka Ani, ktorá svoj naoko dokonalý život strieda so spomienkami na študentské obdobie, ktoré jej zmenilo a v mnohom ovplyvnilo život. V úvode sa dej hýbe pomaly, text je rozvláčený a román obsahuje príliš obšírnejších a vecných opisov. Vzhľadom na rozsah knihy to môže mnohých čitateľov odradiť. Práve preto si Dievča, ktoré prežilo vyžaduje už od začiatku koncentrované a sústredené čítanie.  I keď  sú v texte cítiť jemné náznaky záhadnosti,  autorka však poriadne zahmlieva a len veľmi pomaly odkrýva bolestné tajomstvo hlavnej postavy. U čitateľa síce  stupňuje zvedavosť, no ten len pomaly postupne zbiera kúsky informácií od autorky, ktorá detailne mapuje osud hlavnej ženskej hrdinky v období niekoľkých rokov. Aj keď sa počiatočná zvedavosť zvyšuje, v deji je badať len mierne napätie a dynamika je tu tiež zastúpená len v malom pomere.

 V každom prípade si Dievča, ktoré prežilo zaslúži vašu pozornosť. Aj keď si vyžaduje trpezlivého čitateľa, ktorý si na svoju dávku dynamiky musí počkať až do osudného dramatického momentu, oplatí sa zotrvať v čítaní, a nakoniec budete zaslúžene odmenení. Pre netrpezlivých knihomoľov, ktorí uprednostňujú svižnejšie texty to môže spočiatku vyvolať miernu antipatiu, no Jessica Knoll zaujímavým spôsobom vťahuje čitateľa do deja a to faktom, že okrem tajomstiev a zvedavosti ponúka aj množstvo priestoru na vytvorenie si vlastného scenáru. Hlavná postava je dosť špecifická a prechádza rôznymi fázami premien. Autorka však reálne vykreslila jej psychologický vývoj a zamerala sa predovšetkým na jej vnútornú rozpoltenosť, ktorá sa mení podľa situácií, v ktorých sa ocitla.


„Neviem, či som pomohol,“ povedal Andrew. „Nikdy predtým som nevidel takúto brutálnosť. Neviem, možno sa to dialo, aj keď som ja chodil na strednú školu, a len som tomu nevenoval pozornosť.“ Na chvíľu sa zamyslel. „Ale myslím, že by som si to všimol. Na Bradley bolo čosi bezcitné, čo som hneď zaregistroval. A ty“, rukami ukázal na mňa, „ty si nemala žiadnu šancu.“ Nepáčilo sa mi to. Vždy máte šancu. Ja som to skrátka zbabrala.

Dievča, ktoré prežilo zosobňuje viac vedľajších postáv, ktoré svojím vystupovaním perfektne dotvárajú celkovú atmosféru v príbehu. Kým niektoré postavy majú  v románe popredné zastúpenie a svojím objavením sa v deji pomáhajú odhaľovať tajomstvo hlavnej hrdinky, iné len okrajovo zasahujú do jej života. V niektorých kapitolách narazíte aj na hanlivé slová, no tie vôbec nepôsobia umelo ani rušivo. Dalo by sa povedať, že vzhľadom, v akých vypätých situáciách sa hlavná protagonistka ocitla, sú právom na mieste.

Rozťahaný úvod však v momente upadne do zabudnutia v zlomovom okamihu, v ktorom autorka, v nečakanej chvíli zaútočí na čitateľa dramatickým a brutálnym činom. Tento absolútne nepredvídateľný a šokujúci okamih odštartuje závratnou rýchlosťou stúpajúcu dynamiku, viac dramatických momentov a permanentné napätie, ktoré pretrváva až do  záveru, v ktorom vás čaká prekvapivé rozuzlenie, šokujúce odhalenie pravdy a nečakané životné rozhodnutie hlavnej postavy. Okrem toho sa čitateľ môže tešiť aj na rôznorodé emócie, ľahký nevtieravý humor a prvky trileru.

Dievča, ktoré prežilo je výnimočný príbeh o hľadaní vnútorného pokoja, o vyrovnaní sa s vlastnou identitou, o hľadaní vlastného ja, ale aj o veľkej sile a odvahe vzoprieť sa, a pozrieť sa pravde do očí aj napriek prežitej  traumatizujúcej udalosti.

Dievča, ktoré prežilo odporúčam všetkým, ktorí majú radi pomaly plynúce, no dramatické príbehy avšak s obrovským ohňostrojom na konci. Román by mohol zaujať všetkých, ktorí vyhľadávajú dramatické momenty, reálne situácie a neboja sa spolu s hrdinami zdieľať ich pohnutý osud.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára