26. 1. 2017

Mária Hamzová - Obyčajné šťastie

Každý si zaslúži ukradnúť šťastie len pre seba

Kategória: Antidepresíva/Vitamíny

Účinné látky: Prehodnocuje vzťahy. Pomáha hľadať šťastie a lásku. Zamilujete si ranné prechádzky.:)

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden dúšok. Zabaľte sa do deky a urobte si teplý čaj. Povolená je krátka vychádzka.

Vedľajšie účinky: Strach z vodných nádrží.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Šťastie je vrtkavé. Niekoho sprevádza po celý život, no iný ho márne hľadá. A možno niekedy príde nečakane, sadne si vám na plece a už sa vás nepustí.

Zita celé roky trpela v manželstve a znášala poslušne Richardovu krutosť. Keď sa konečne po rokoch vzoprie manželovi, podáva žiadosť o rozvod. Jej život sa však neupokojí ani po tejto radikálnej zmene. Deti ju ignorujú, odsudzujú a nechápu jej rozhodnutie. Nečakanú ranu pod pás dostane aj od priateľa, ktorý ju opustí. Po dlhom váhaní prijme kolegovu ponuku a odchádza na vidiek k jeho tete Irme. Tu sa Zita snaží zabudnúť na bolesť, ktorú jej spôsobili najbližší   a lieči si ubolenú dušu. V prekrásnom prostredí spoznáva životný príbeh majiteľky a odhaľuje tajomstvo starého domu. V poslednej chvíli zabráni aj vražde dvoch nevinných detí...

„Mne v živote asi nie je súdené, aby ma mal niekto tak obyčajne úprimne rád. Len preto, že som to ja. Ja, Zita, so svojimi chybami a nedostatkami, alebo aj preto, že mu je so mnou dobre. Že sa chce ráno zobúdzať vedľa mňa...“ Zita nešťastne krútila hlavou. „Stáva sa mi v živote stále to isté. Stále a stále to isté...“ „Hm, naše životy nie sú z romantického filmu... Niečo podobné sa mi už stalo, kedysi,“ povedala Zita a vysmrkala si nos. Linda vstala, priniesla víno a balíček vreckoviek, ktoré Zita vďačne prijala.

Mária Hamzová vás ľahko ako pavučina zamotá do spleti neobyčajných osudov obyčajných ľudí. Obyčajné šťastie je jej dvanásty román, v ktorom vykresľuje zložité partnerské problémy, odkrýva pokrivené a naštrbené vzťahy s deťmi, no predovšetkým hľadá obyčajné šťastie. Poukazuje nielen na silu priateľstva a ľudskej spolupatričnosti, ale vstupuje aj na pôdu týraných žien.  Čitateľom neostala nič dlžná, a tak ako aj v jej predchádzajúcej tvorbe, aj tu odhaľuje zákutia ľudskej duše.

Mária Hamzová zaujala a prebudila zvedavosť hneď v úvode. Román nenudí, dej plynie pozvoľna a strany sa doslova čítajú samy. V istých momentoch dokážete dej predvídať, no autorka sa pekne vyhrala s rôznymi situáciami a ponúka čitateľom permanentné napätie, veľkú dávku dynamiky a množstvo nečakaných zvratov, ktoré príbeh odvádzajú úplne iným smerom. Obyčajné šťastie sa aj napriek rozsahu číta naozaj ľahko a rýchlo. Na svedomí to má rýchly spád v deji, časté a frekventované opisy činností, ktoré sa striedajú s dynamickými a sviežimi dialógmi. Príbeh je spracovaný chronologicky a autorka postupne dávkuje nové skutočnosti, ktoré sú rovnomerne rozložené v niekoľkých dejových líniách.


Dvere bytu sa otvorili a dnu vošli dve postavy. Policajt a lekár. Ženu našli v jednej z izieb. „ Tu je!“ Ležala na studenej zemi bez pohnutia. Obaja sa k nej sklonili. Jeden z mužov ju chytil za ruku. „Žije!“ O chvíľku už Zuzka cítila, ako ju nakladajú na lôžko a kamsi nesú. Pokúsila sa otvoriť oči a čosi povedať. Pre spuchnutú tvár sa jej ani jedno nepodarilo.

Okrem romantiky, ktorá je tu zastúpená v menšej miere, Mária Hamzová pridala viac dramatických momentov, tajomno a pestrú paletu rôznorodých emócií. Román je síce okorenený jemnými prvkami trileru, no Obyčajné šťastie  môžeme znova zaradiť medzi oddychovú literatúru.   V príbehu nájdete viac  rozmanitých postáv, ktoré sú však úzko poprepletané s osudom hlavnej hrdinky. Mnohé svojím konaním a správaním ovplyvňujú život a ďalší vývin  hlavnej postavy. Postavy sú vykreslené jednoducho, vcelku pôsobia uveriteľne -autorka sa nebála a dokázala vierohodne zachytiť ich charakterové črty. Každý jeden hrdina prežíva  sklamanie, zradu, bolesť, ale i lásku. Bojujú s vlastným JA a čelia so vztýčenou hlavou rôznym nástrahám života.

Obyčajné šťastie je jednoducho spracovaný príbeh, ktorý má čo čitateľovi  ponúknuť. Ak máte radi romanticko-dramatické príbehy, tak táto kniha je tu pre vás. Ponúka priestor pre oddych, ale aj na zamyslenie.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára