4. 10. 2016

Radovan Bezecný - Šokujúce prebudenie

Kam nás až dovedú hry podvedomia?

Kategória: Vitamíny/Antihypertenzíva

Účinné látky: Odbúrava stres. Stimuluje podvedomie. Prináša úľavu. Nabáda k pravdovravnosti.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Zapiť domácou slivovicou. Po užití si doprajte dostatok času na nový liek. Počet tabliet-220.

Vedľajšie účinky: Zvýšený krvný tlak, obhrýzanie nechtov. Mierna podráždenosť. Len ojedinele závraty.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Aká tenká je čiara medzi realitou a fikciou? To, čo bolo včera, dnes už neplatí. Každý z nás by mal byť schopný vytvoriť si svoj vlastný názor a posúdiť, do akej miery je správne nechať sa ovplyvniť okolím.

Policajný vyšetrovateľ Thomas Winkley viedol spokojný život po boku svojej manželky a syna. V jednu osudnú noc nájde svoju milovanú rodinu zavraždenú. Po tragickej udalosti odchádza Thomas z Portlandu a dá sa preložiť na post detektíva do New Yorku. Ani po troch rokoch neutícha jeho záujem dolapiť vraha svojej rodiny.  Thomas začína vyšetrovať vraždu mladej ženy a dôkazy nasvedčujú, že vrah má prsty aj v prípade zavraždenia jeho rodiny. Po slede zvláštnych udalostí je Winkley z prípadu odvolaný a stáva sa hlavným podozrivým. Vrah však rozohral až príliš nebezpečnú hru, v ktorej môže zvíťaziť len jeden. Je Thomas Winkley naozaj štvaná zver alebo sa len niekto snaží maskovať svoje vlastné záujmy? No každá minca má dve strany a nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

„Prosím? Zopakuj to!“ Thomas mal pocit, že zle počul. To dorezané dievča a tvoja rodina... Všetko nasvedčuje tomu, že ide o toho istého vraha,“ dodal a pozeral sa na Winkleyho, ako bude reagovať. „To nie je možné. To nie je možné! Aký máte dôkaz? Už tri roky, tri roky sa ho snažíte dolapiť a ty mi tu teraz hovoríš, že má niečo spoločné s mojou rodinou?“ Mia Wellsonová bola pripravená na všetko. Videla, ako sa Winkley emocionálne mení. Krv mu vrela v žilách.

Radovan Bezecný je mladý autor, ktorý svojím štýlom písania okamžite vťahuje čitateľa do deja. Do popredia sa dostáva niečo nové, moderné a rýchle, čo vlezie do povedomia nejednému vášnivému knihomoľovi.

 Už v úvode sa stretávame s napätím, ktoré vyvolá nečakaná vražda, a tak sa čitateľ stáva tichým pozorovateľom Thomasovho života, ktorý sa zmenil na zmes absurdných náhod. Radovan Bezecný zasadil svoj príbeh do amerického prostredia a ponurú atmosféru, ktorú vykreslil, perfektne dotvára aj premyslená zápletka, živé postavy a prekvapivo nečakaný záver, ktorý si pýta pokračovanie. Avšak skúsenejší čitateľ kriminálok dokáže niektoré situácie predvídať a taktiež ľahko odhadne aj konanie niektorých vedľajších postáv. Spisovateľ, ktorý už má  na svojom konte dve knihy, v Šokujúcom prebudení od začiatku zavádza a manipuluje myšlienky čitateľa. Týmto faktom si dokáže udržať pozornosť a zvedavosť čitateľov až do samotného záveru románu. Ako každá kriminálka, aj táto v sebe nesie stopy napätia, nebezpečenstva, záhad a citových prevratov. Radovan Bezecný dokázal prezieravo s ľahkosťou korčuľovať na tenkom ľade medzi skutočnosťou a fikciou. Román sa číta ľahko a rýchlo. Kniha je rozdelená na krátke kapitoly.

Winkley neodolal prirodzenej zvedavosti a začal sa po laboratóriách rozhliadať. Za sklenenými oknami uvidel spútaných niekoľko desiatok ľudí, mužov a žien, ktorí ležali vedľa seba v stave nejakého podivného tranzu, pričom oči mali otvorené. Vedci v bielych plášťoch, ak ich mohol takto pomenovať, im dlhými ihlami zavádzali niečo do nosa. „Čo im tam robia za zákrok?“ opýtal sa Winkley. „Buďte teraz ticho! Blížime sa k výťahu s ochrankou.“


Dejová línia je jednoduchá, no občas sa zvrtne na komplikovanejšiu hádanku, ktorú sa snaží vnímavejší knihomoľ rozlúštiť. Šokujúce prebudenie v sebe ukrýva väčšie množstvo postáv. Autor sa však vo veľkej miere venoval hlavnej postave, ostatní hrdinovia sú vykreslení len povrchne, no tento fakt nijak zvlášť nebije do očí a nenarúša celkové jadro príbehu. Aj keď je hlavný hrdina obeťou, autor zbytočne nezachádza do detailov a nerozpitváva jeho citový život. Veľkým plusom je aj fakt, že Winkley, ktorý si prežil svoje peklo, si aj naďalej udržiava pravú tvár a autor neskĺzol do všedných povahových čŕt, ako to býva zvykom v tomto žánri. Gradácia príbehu naberá väčšie obrátky v momente, keď sa z vyšetrovateľa stáva štvaná zver. Napätie a akčné scény sa prelínajú s vyšetrovacími metódami policajného tímu, ktoré v mnohom odľahčujú vypäté a nervy drásajúce situácie.

 V Šokujúcom prebudení nejde o klasický príbeh, ktorý tu hrá vedľajšiu rolu, ale o spôsob, ako tento román prezentuje autor, ktorý mení svet postáv, času a priestoru tak rafinovane, že to občas hraničí s nereálnych chápaním. Čitateľ sa nenecháva viesť len tradičnými živými dialógmi a detailnými opismi, no so záujmom a napätím sleduje, ako sa postavy postupne menia a dej ľahko skĺzne do jemných prvkov sci-fi.

Prečítajte si pútavý, vzrušujúci a nebezpečný príbeh, kde sloboda neznamená nič ak sa vám ju snažia zobrať tí, ktorí ťahajú za nitky vášho konania. Šokujúce prebudenie je príbeh, v ktorom máte na rukách krv nevinných, a ten pocit, že ste zabili, z vás pomaly vysáva život. Ale čo ak je to všetko inak? Vaše sny, predstavy o živote a ilúzia šťastia sa rozplynú v momente, keď opadne moc z vášho podvedomia.

Šokujúce prebudenie odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi okrem klasickej krimi zápletky aj nepochopiteľné teórie. Skryté súvislosti, neobjasnené okolnosti, kompromitujúce náhody a moc podvedomia? Aké spoločné atribúty má prítomnosť a prelínajúca sa minulosť? Šokujúce prebudenie poteší všetkých, ktorí už majú dosť všedných kriminálok a zaujímajú sa aj o osudy vedľajších postáv.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem autorovi. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára