18. 3. 2017

Vita Jamborová, Dušan Mrekaj - Sršeň vrahom?

Staré hriechy, tajomstvá a peniaze, ktoré vám môžu zruinovať život

Kategória: Vitamíny/Antibiotiká

Účinné látky: Napráva pokazené vzťahy. Chráni mozgové bunky pred ohlúpnutím.:)

Dávkovanie: V pohodlnom kresle, na jeden hlt zapiť pohárikom vínka. Počet tabliet-242.

Vedľajšie účinky: Averzia na bodavý hmyz. Sklony ku klebetám.:)

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Pýtate sa, ako môžu peniaze zničiť rodinné vzťahy? Jednoducho. A to až do takej miery, že v niektorých rodinách sa slovo vražda skloňuje takmer denne.

Bývalý policajt Peter Belák, ktorý našiel svoje šťastie v rodnej dedinke Mlynky ako poštový doručovateľ, začne neoficiálne vyšetrovať netradičný prípad vraždy, ktorého svedkom je mŕtvy sršeň. Peter využije túto príležitosť ako spomienku na staré časy. Prípad sa stáva pre poštára osobnejším, pretože  zavraždený bol jeho kamarát z detstva. Ako každá dedina, aj Mlynky majú svoje tajomstvá, klebety a zamotané vzťahy. V priebehu vyšetrovania netypického prípadu sa Peter dozvedá nie príliš lichotivé informácie o svojej rodine. Staré hriechy však vždy vyplávajú na povrch. Otázkou je, ako veľmi zasiahnu tých, ktorí za nič nemôžu.

„Čo si o tom myslíš?“ spýtal sa Peter po krátkej pauze. „Už máte aj nejaké výsledky z pitvy?“ „Ale áno. Možno ťa sklamem, ale je to jasné. Anafylaktický šok a aby toho nebolo málo, dostal aj infarkt. „Infarkt?! Martin a v jeho veku?!“ „Rodičia nám potvrdili, že mal choré srdce a liečil sa, čo málokto v dedine vie. Asi sa s tým nechválil. Dostal šok a zrejme to nezvládol, keď sa na neho tie všetky potvory vrhli.“

Z tajomného úvodu sa čitateľ hneď premostí do malebného prostredia malej dedinky, v ktorej sa stáva tichým pozorovateľom netradičnej vraždy. Autorské duo si dalo záležať a prostredníctvom dôležitých faktov a opisov, podrobne začleňuje čitateľa do životov jednotlivých postáv. Príbeh je od začiatku dynamický a v texte prevládajú frekventované dialógy medzi obyvateľmi dedinky.

Spisovateľské duo stavilo kartu na jednoduché a ľudské dialógy, ktoré sú čitateľovi blízke. Vita Jamborová a Dušan Mrekaj  až príliš vierohodne vykreslili všetky situácie a je až zarážajúce, ako reálne dokázali čitateľom predostrieť dedinský život, ktorý sa nezaobíde bez klebiet a tajomstiev dedinčanov. Aj keď autori dávajú čitateľovi čiastkové informácie, tie dôležité fakty o vražde zahmlievajú. Týmto premysleným krokom nechávajú čitateľa na pochybách a v neustálom napätí. Zvyšuje sa zvedavosť a množstvo nezodpovedaných otázok ostáva bez odpovedí.


„No, hovor,“ povedala teta, stále držiac v ruke starú fajku. „Tu je jeho závet,“ otvoril čierne puzdro. Okrem toho je tu aj list, ktorý napísal, aby vysvetlil niektoré veci... „Už to nenaťahuj,“ poprosila. „Ak to zhrniem, v závete sa priznáva k ďalším dvom svojim deťom, a odkazuje im svoj majetok rovným dielom.“ „Takže priznal sa ku Števke a... ďalšiemu synovi, či dcére?“

Celý text pôsobí jednoducho, čitateľa nezaťažujú žiadne zložité policajné postupy či pomenovania. Román je písaný sviežim a ľudským jazykom. Nevyčerpáva, naopak, núti čitateľa premýšľať. Aj napriek kriminálnym prvkom je Sršeň vrahom oddychovým románom. Okrem tajomstiev, klebiet, napätia, zložitých poprepletaných vzťahov, odhalíte v knihe aj veľký kus pravdy, ktorá drieme v každom z nás.  S výnimkou krimi prvkov čitateľ v diele nájde aj prostý dedinský humor, množstvo ľudských kontrastov a štandardné vyobrazenie života obyvateľov v inkriminovanej dedine.

Sršeň vrahom zosobňuje väčšie množstvo postáv, ktoré svojím konaním a správaním výborne dotvárajú celkovú atmosféru v deji. Kapitoly sú primerané a udržiavajú vašu pozornosť v neustálom napätí. Na prvý pohľad jednoduchá vražda, ktorá však ukrýva komplikované teórie. Atraktivita príbehu tkvie v nepredvídateľnom deji, v humorne ladených textoch a zdanlivo jednoduchej zápletke. Nenájdete tu žiadne otrepané klišé či kopírovanie iných kriminálok.

Sršeň vrahom odporúčam ženám ako i mužom a všetkým, ktorým sa už prejedli klasické detektívky. Ak radi čítate príbehy z autentického slovenského prostredia, tak Sršeň vrahom je kniha pre vás. Ak okrem kriminálky preferujete aj humor či komplikované medziľudské vzťahy, Sršeň vrahom tieto požiadavky spĺňa.


Za recenzný výtlačok ďakujem obom autorom Vite Jamborovej a Dušanovi Mrekajovi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára