31. 5. 2017

Jana Sarnová - Tigrom sa nesníva

Láska, ktorá zabíja

Kategória: Placebá/Antibiotiká

Účinné látky: Dáva druhé šance. Posúva hranice únosnosti.

Dávkovanie: Užívať môžete kdekoľvek 
a podľa vlastného uváženia.
Vedľajšie účinky: Negatívne pôsobí na sebavedomie. Núti k častému pojedaniu sladkého.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpiteNeskrývajú sa, žijú medzi nami a hľadajú svoje obete. Čoho všetkého sa dokážeme vzdať kvôli láske? Cena za voľnosť je príliš vysoká.

Sandra sa len pomaly spamätáva z rozpadu 4-ročného vzťahu. Jej psychika je labilná a nevie sa vyrovnať s viacerými situáciami z minulosti. Robí prácu, ktorá ju nebaví a šialene túži po deťoch. Spoločnosť jej robí bratranec Jakub a jej bývala psychologička Ivana. Do jej ponurého života nečakane vtrhne Zuzana so správou, že sa bude vydávať. O niekoľko dní ju nájde vo vani s podrezanými žilami. Sandra je zúfala a hľadá spôsob, ako kamarátke pomôcť. Vyhľadá muža, ktorý je príčinou Zuzaninho skratu, lenže namiesto sľúbenej pomoci sa nechá zatiahnuť do labyrintu citov. Karty sa otočia a Sandra zisťuje, že sa nechala lapiť do pasce.

Pokúšam sa o nádych, no prenikanie kyslíka do mozgu mi v hlave spúšťa výbuch bolesti. Privieram oči, agónia poľavuje. Niečo si práve mrmle zo sna. Hruď sa mi chveje, ústa mi zalieva horkosť. Ležím na chrbte ako utopenec vyvrhnutý morom, telo mi obmývajú noc a odpor. Bojujem. Sama so sebou. Musím sa vzchopiť, prekonať. Teraz nezáleží na tom, ako nám obom ublížil. Teraz musím jediné. Prežiť!

Jana Sarnová je mladá a začínajúca tvár vydavateľstva Motýľ. Tigrom sa nesníva je debutový román, v ktorom sa autorka snažila čitateľom priblížiť lásku z viacerých uhlov pohľadu. Materinská a partnerská láska, ktorá absentuje a neskôr spúšťa sled udalostí, ktoré ubližujú všetkým naokolo. Tigrom sa nesníva je vzťahový a nenáročný román, ktorý k sebe priláka predovšetkým ženské publikum. Autorka na 260-tich stranách rozohrala jednoduchý príbeh dvoch žien, ktoré svojou láskou a zaslepenosťou podľahli rovnakému mužovi manipulátorovi.

Tigrom sa nesníva je rýchlo plynúci príbeh bez hlbších myšlienok. Tak ako každá prvotina, aj táto v sebe ukrýva niekoľko nedostatkov. Román zachytáva menší počet postáv, medzi ktorými sú užšie vzťahové väzby. Autorka sa mohla viac sústrediť na vykreslenie charakterov, pretože postavám chýba pružnosť a pôsobia strojene. Aj keď sa Sarnová snažila tlačiť na city čitateľa, vnútorné prežívanie postáv ostalo zabudnuté v plytkej rovine. Viac sa sústredila na dejový sled udalostí, ktoré naberajú na dynamike, no všetky opísané situácie sú predostreté čitateľovi v krátkom časovom slede. Viaceré dôležité fakty si vyžadujú presnejšie overenie a mnoho informácií pôsobí dosť zmätočne a neuveriteľne.

Cítim sa ako v tuneli. Svetlo nezažnem. Vstupujem do tej čiernoty, vedená pamäťou, a sadám si na pohovku. Chcem iba sedieť v tomto svojom tichu a nepremýšľať. Chcem, aby ma niekto objal a poľutoval. Chcem tak veľa? Dýcham zhlboka a po tvári mi tečú slzy.

 Nekomplikovaná zápletka a dej pozostávajúci z opakovaných situácií a frekventovaných opisov činností spôsobujú v deji monotónnosť. V texte sú pomerne často zastúpené dialógy, no sú príliš tuctové a jednotvárne. Autorka si vybrala pomerne zaujímavú tému, no nezvládla jej uchopenie a len v povrchných náznakoch ju demonštruje čitateľom. Román sa napriek mnohým nedostatkom, alebo práve vďaka nim, číta ľahko a rýchlo. Jednoduchý štýl písania, krátke vetné konštrukcie, chýbajúca slovná zásoba a množstvo vypätých momentov podporujú  síce rýchlejší spád v deji, no autorka nekladie veľký dôraz na relevantnosť informácií a tým sa výrazne znižuje čitateľský zážitok.


 V niektorých textoch absentuje správna chronológia a čitateľ sa neraz stáva svedkom nenadväzujúcich situácií. Jana Sarnová však vytvorila veľký priestor pre napätie a nebezpečné okamihy, ktoré vás nútia ostať v strehu. Čitateľ síce vníma veľký počet zvratov a šokujúcich odhalení, avšak dej je mnohokrát predvídateľný. Autorka v pomerne rovnakej miere skĺbila realitu s fabuláciou, pridala akčnosť a emócie. Jednoduchá dejová línia, nekomplikovaná zápletka a v mnohom aj predvídateľné situácie vám pomôžu román pochopiť aj z iného uhla. Text je osviežený o malú psychologickú sondu.

Tigrom sa nesníva je ľahko stráviteľný príbeh, ktorý sa môže stáť aj vám. Po svete behá podobných tigrov viac ako dosť. Tigrom sa nesníva neurobí v slovenskej literatúre dieru, no poskytne vám primeraný zážitok vhodný pre tento žáner. Knihu odporúčam pre nenáročného čitateľa, ktorý nehľadá hlbší zmysel a neprikladá váhu na dôležitosť faktov. Ak sa nechcete zamýšľať nad zložitosťou života a potrebujete si po náročnom dni oddýchnuť novinka Tigrom sa nesníva vám toto želanie splní.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára