13. 7. 2017

Jana Pronská


Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť. Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!
Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.


Jana Pronská sa narodila v znamení Býka, čo vo veľkej miere ovplyvnilo jej život. Tvrdohlavo šla za svojim snom a tým, čo od detstva chcela robiť – písať a tvoriť, skladať písmená do slov a viet a vytvárať nové príbehy.
Debutovala románom Zlatníkova chovanica v roku 2008 a od vtedy sa jej zbierka rozrástla na 14 knižných titulov, ktoré sú medzi čitateľmi mimoriadne obľúbené. Ako jedna z mála slovenských autoriek sa zaoberá historickými románmi, ktoré sú vo veľkej miere inšpirované našimi dejinami, hradmi a rodmi, ktoré na území stredovekého Uhorska skutočne žili.
V jej príbehoch ožívajú zabudnuté pevnosti, zrúcaniny i stredoveké sídla okorenené romantikou, ľúbostným vzťahom a dobrodružstvom, a možno práve tým si získala srdcia svojich čitateľov. Viac ako 100 000 tisíc predaných titulov je toho dôkazom.
Jej posledná kniha Srdcom a mečom vyšla v apríli tohto roku a Jana Pronská už avizuje vydanie ďalšieho príbehu a 15 – tej knihy s názvom Kumánska princezná, inšpirovaný príchodom a usídľovaním kočovných nomádov – Kumánov na územie Uhorska.
Exkluzívne text anotácie J

Rytier Julián Bakšai sa kvôli otcovým dlhom musel zaviazať, že bude slúžiť grófovi Ratoldovi a jeho zhýralému synovi Františkovi. Keď mu gróf po synovej smrti navrhne, aby od Kumánov priviedol jeho jediného vnuka, Julián neváha ani chvíľu: za odmenu mu totiž Ratold sľúbil vrátiť hrad Kamenec.
 Opýtala som sa Jany Pronskej: Janka, prečo čítaš?
Keď som zatvorila svoju prvú prečítanú knihu, došlo mi, je to pôžitok, ktorý mi priniesol niečo úchvatné – možnosť režírovať si svoj vlastný film, dať svojej fantázii krídla, vypustiť ju von a nechať sa ňou unášať.
Čím tých prečítaných kníh bolo viac, tým viac som sa dokázala vnoriť do príbehu a okolitý svet prestal existovať – zostal len tej môj – a ten pocit milujem dodnes.
Každý žáner ponúka svojmu čitateľovi možnosť nakuknúť do imaginárneho sveta, ktorý je mu blízky, ktorý v ňom podnieti fantáziu, nájde si v ňom to svoje. Oddýchne si, zrelaxuje, poučí sa, možno objaví niečo nové, rozplače vás i rozosmeje, pohladí dušu i srdce. 
Rozhodne knihy odporúčam. Sú nielen nekonečnou studnicou inšpirácie, zmysluplného relaxu, poučenia, ale aj učebnicou, ktorá nás dokáže veľmi veľa naučiť – od faktov po slovenčinu, nenásilne rozvíja naše rétorické schopnosti, slovnú zásoby, gramatiku a popri tom nám dopraje zážitky, ktoré by sme poväčšine nikdy neskúsili.
Kniha je priateľom, učiteľom, lekárom duše, otvára dvere do komnát našich tajných snov a prianí, je sprievodcom životom, je všetkým, čo jej dovolíme byť.
Neviem si život bez kníh už ani predstaviť. Skúste, nájdite si to čo vás zaujíma a baví, a lepšieho spoločníka nenájdete J

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára