10. 7. 2017

Juraj Thal - Nenávisť

Cesta sa opraví, dom sa obnoví, no život už nikto nevráti na počiatok

Kategória: Antitusiká/Myorelaxanciá

Účinné látky: Vhodná aj pre slabšie žalúdky. Výrazne prispieva k prenosu nervového vzruchu. Kniha, ktorá vás zaručene postaví na nohy!

Dávkovanie: Dávkovať len počas dňa. Doprajte si dúšok kvalitného vína. Počet tabliet- 270.

Vedľajšie účinky: Vyhýbajte sa lesu.:) V noci nechoďte nikam sami! Pozor na kúpanie vo vani! Navodzuje nespavosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Dajme človeku moc a on spasí svet. Alebo je to naopak? Nie je hoden moci ten, kto ju zneužíva. V každom prípade následky sú nedozerné a obetí je mnoho.

V odľahlej chate pod Dlhou skalou nájdu obhorené telo známeho univerzitného profesora archeológie. K prípadu je prizvaný nitriansky vyšetrovateľ Leo Legen. Vrah na mieste činu nechal po sebe záhadný odkaz. Zakrátko je vyšetrovateľ privolaný k novej mŕtvole. Vo vani nájdu utopeného ďalšieho profesora. Legen si je istý, že obe vraždy spolu súvisia, no ďalšie stopy a podozriví chýbajú. Polícia je neúspešná a bezradná. Tretia mŕtvola sa nájde pochovaná zaživa v zemi. A znova sa potvrdzuje, že vražda bola spáchaná na základe o princípe teórie živlov. Vrah ale nepovedal svoje posledné slovo. Dokáže Legen zastaviť vyčíňanie sériového vraha? Odhalí skutočný motív brutálnych vrážd?

Muž odstúpil od svojej obete, znova škrtol zapaľovačom a hodil jej ho k nohám. Vlk vzplanul v žeravom objatí smrteľného zápasu – nie veľmi dlhého. Vzbĺkol ako ľudská pochodeň, ktorá má osvetliť najtemnejšiu noc. Jej žiaru už nevidel. Hladné plamene hltali jeho ešte stále živé telo, štipľavý dym sa nekompromisne vkrádal cez ústa a nos hlboko do pľúc a dusil ho. Spálená koža sa oddeľovala od svalov a šmýkala sa k zemi. Po chvíli oheň nevládne telo úplne pohltil.

Nenávisť je druhý autorský počin slovenského spisovateľa Juraja Thala. V úvode sa stáva čitateľ tichým pozorovateľom brutálnej vraždy jednej z postáv. Autor sa hneď spočiatku snažil na malom priestore predstaviť všetkých zúčastnených. Niektoré situácie a dialógy pôsobia dosť mätúco a niekoľko strán mi trvalo, kým som sa do príbehu ponorila naplno. Juraj Thal len okrajovo krúži okolo hlavnej línie príbehu a čitateľ len márne hľadá nejaké spojivo, ktorým by sa odrazil a dokázal sledovať stopu vraha. Je skúpy na relevantné indície a skúša vašu trpezlivosť. Vďaka záhadnému napätiu vás drží v šachu a v neustálom strehu. Juraj Thal sa snaží informácie dávkovať postupne a všetky neznáme pojmy pre neznalých, vysvetľuje. Aj keď sa autor odvoláva na odbornú terminológiu, príbeh nie je vôbec náučný, naopak, navodzuje pocit strachu a mrazenie v zátylku. Obete pribúdajú, záhadnosť stúpa a napätie sa dá krájať.

Vyčíňanie vraha je vykreslené do detailov, no nie drasticky, takže aj slabšie žalúdky zvládnu nápor ľahkej brutality. Kapitoly sú krátke a výstižné. Veľkým plusom je netypická povaha hlavnej postavy a jeho svojský humor a vyjadrovanie. Tieto prvky odľahčujú dramatické a napínavé pasáže. Vierohodné opisy sa striedajú so svižnými a ľahkými dialógmi, ktoré podporujú väčší nárast dynamiky. Zvláštnosťou príbehu sú mŕtvoly, ktoré vrah po sebe zanecháva. Historici nespadajú do žiadnej konkrétnej skupiny, ktorá by sériového vraha mohla zaujímať. A predsa!


Krv v ňom kypela a zdalo sa mu, že ju počuje pretekať žilami. Hučalo mu v hlave a triasli sa mu ruky. Keď sa otvorili dvere na jeho kutici, bola Kanská posledná osoba na zemeguli, ktorú by tam očakával. Mal sto chutí schytiť ju za plecia, obrátiť a medzi dverami nakopať do zadku. „Čo tu chceš?!“ zasyčal. „Pekné privítanie, len čo je pravda,“ utrúsila akoby nič. Demonštratívne sa oboma rukami oprela o hranu stola, s nacvičeným pohybom vypučila zadok a naklonila sa k nemu.

Juraj Thal si pre napísanie románu vybral naozaj netradičný a zaujímavý námet. Príbeh je chronologický a jednotlivé situácie na seba pekne nadväzujú. Čitateľ má tak všetko pod kontrolou a nenarazí na žiadne hluché miesta, či chýbajúce okolnosti. Musí sa však obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti a autor tiež nič nenecháva na náhodu. Príbeh je nepriestrelný a jediná predvídavosť je tá, že pribudnú ďalšie obete. Kto však stojí za brutálnymi vraždami, sa dozviete až v samotnom závere, ktorý je šokujúci. Dovtedy si môžete z nervozity a napätia obhrýzať nechty.

Nenávisť môže pokojne konkurovať zahraničným titulom. Premyslená zápletka, riadna dávka napätia, záhadné vraždy a symbolika živlov – to sú atribúty, ktoré zaujmú a prilákajú ku knihe nejedného vášnivého čitateľa kriminálok.
Ak vás nudia klasické scenáre a detektívky, kde vraha odhalíte už na začiatku, tak verte, že Nenávisť sa vymyká tomuto štandardu. Kniha zapasuje do rúk nielen mužom, ale svojou originalitou osloví aj ženské publikum.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára