13. 7. 2017

Lucia Sasková

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť. Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!
Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.


Lucia Sasková sa dostala do povedomia širokého okruhu čitateľov príbehmi,  ktoré vyvolávajú vlny obdivu aj znechutenia.  Recenzie sa rôznia, avšak autorka si získava stále väčší okruh fanúšikov. Otvára brány tabuizovaných tém a riadky v knihách sú reálnymi sondami do duší hlavných postáv, ktorých by sme sa v realite na ich život neodvážili opýtať. Ona sa nielen pýta, ale aj odpovedá. Odpovedá bez servítky a prikrášľovania, s rizikom, že sa pravda nemusí všetkým páčiť. A miluje knihy!

Opýtala som sa Lucii: Prečo čítaš?


Pretože máme nekonečne veľa možností, pretože vieme jednoducho ujsť do akéhokoľvek sveta, pretože je čítanie sexi, pretože je to neškodná závislosť, pretože pri čítaní človek zabúda na každodenné starosti, pretože je to lepšie ako facebook, pretože pri čítaní zažívame lásku, romantiku, horor aj drámu, pretože  čítanie je terapia, pretože knihy jedinečne voňajú, pretože „knihomoľ“ už dávno nie je nadávka, pretože knižnice sú skutočne čarovné miesta, pretože film nikdy nie je taký dobrý, pretože sa knihy dajú vziať kamkoľvek, pretože každou prečítanou knihou sme bohatší, pretože postavy milujeme aj nenávidíme, pretože dopĺňame slovnú zásobu, pretože je vedecky dokázané, že čítanie zlepšuje pamäť a je prevenciou proti Alzheimerovi, pretože knihy zoženieme vždy a všade, pretože domáce knižnice plné kníh sú tým najkrajším bytovým doplnkom, pretože na to máme milión ďalších dôvodov! A komu to nestačí, nevie o čo prichádza. :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára