20. 9. 2017

Jana Benková

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť.

Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!

Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.

Jana Benková je novinárka a mediálna poradkyňa a autorka 31 knižných titulov, medzi ktorými sú zbierky exkluzívnych rozhovorov s umelcami, športovcami i s top politikmi, ale aj encyklopédia o popredných slovenských hokejistoch. V ostatných rokoch sa venuje najmä písaniu ženských románov a každý z nich sa len pár týždňov po vydaní stal bestsellerom. Autorkin štýl písania je moderný, svieži, založený na dialógoch, okorenený hravou ženskou rafinovanosťou, inteligentným humorom a veľmi jemnou sexi príchuťou.
V Českej republike autorke vyšlo 9 prekladov románov, ďalšie dva sa chystajú v budúcom roku. Jej prvú českú knihu v Prahe krstila Helena Vondráčková s manželom Martinom Michalom. Podľa jednej z jej kníh je v procesu finalizácie scenár k prvému tv filmu podľa jej románov. V rokoch 2012 i 2013 sa stala najpredávanejšou autorkou vydavateľstva Motýľ. V najväčšej slovenskej ankete čitateľov na Martinus.sk sa stala TOP autorkou roka 2012.
Jana Benková napísala na Slovensku 31 kníh: Rozhovory na telo I. (s umelcami a športovcami), Rozhovory na telo II. (s politikmi), Má láska krídla?, Ľúbim ťa, Slovenské hviezdy v NHL, Alena Heribanová: Vždy s úsmevom, Lekcia od princeznej, Pralinky s chilli, Slečna nebezpečná, Máš, čo si chcel, miláčik, Čistá láska,  Až po uši, Ben a Maxová, Haló, tu je tvoja láska, Zlatíčko, Dievča s mačacím menom, Slnečnica, Večernica, Ten bozk, Už sa mi aj snívaš, Chcem takého ako ty, Malinový sen, Šťastná žena, Jedna noc nestačí, Agátová alej č. 25, Nájdem ťa, Oliver, Bláznivé pokušenie, Uličnica, Spoločníčka, Blafuj ako celebrita a Musíme zostať spolu. V Českej republike jej vyšli tieto romány: Máš, cos chtěl, miláčku, Slečna nebezpečná, Druhá šance, lásko!, Haló, tady tvoje láska, Až po uši, Malinový sen, Pralinky s chilli, Čistá láska a Uličnice.

Opýtala som sa Jany Benkovej: Janka, prečo čítaš?
„Rada čítam azda od prvého písmenka, ktoré som sa v škole naučila. Ku knihám ma viedli rodičia, odtiaľ bol už iba krôčik k láske k písaniu. Po románoch Musíme zostať spolu a dvoch dieloch Spoločníčky pre vás píšem dve novinky na budúci rok, ale, samozrejme, nájdem si aj čas na čítanie. Siaham najmä po literatúre faktu, politických knižkách, zaujímavých biografiách... Teraz sa teším na novinku Hillary Clintonovej, lebo ma zaujíma, ako ona videla zákulisie poslednej prezidentskej predvolebnej kampane.
Ako autorka kníh chodím rada najmä na besedy do škôl všetkých stupňov. Keď som zistila, že mladí ľudia dnes čítajú málo, bolo mi cťou zapojiť sa napríklad do projektu Vráťme knihy do škôl ako jedna z jeho tvárí. Dá sa síce pochopiť, že ľudia čítajú menej, pretože sú dnes pod tlakom obrovskej dynamiky životného štýlu. Denne na nás útočia tisícky nových a nových podnetov, inšpirácií, a na knihy nezostáva toľko času, alebo sa na ne úplne zabúda... Lenže na svete je veľké množstvo hodnotných diel, ktoré človeka obohatia, ovplyvnia jeho život a rozšíria mu obzory poznania... Knihy sú súčasťou nášho života, sú jedným z prvkov celoživotného vzdelávania, duševnou potravou, zdrojom slovnej zásoby... Čítanie upevňuje kultúru vyjadrovania i správania každého človeka.“


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára