30. 12. 2017

Jolana Lacková - Muž z gulagu


Kategória: Imunosupresíva/Antitusiká

Účinné látky: Dodáva vieru a nádej. Hľadá dobro. Otvára brány ľudskosti.

Dávkovanie: V menších dávkach, ráno a na obed. Doprajte si teplý čaj a chutný koláčik. Počet tabliet – 208.

Nežiadúce účinky: Averzia na zimu. Nespavosť. Pochybnosti všetkého druhu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Môže človek len tak zmiznúť? Áno, môže! Ladislav Erban sa prepadol do pekla na dvadsať rokov. Pýtate sa prečo? Preto, že sa ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste alebo, že Rusom chýbali väzni do počtu na ťažkú drinu?

V januári 1945 uprostred dňa spred kostola ruskí vojaci odvlečú Erbana do bočnej uličky, kde ho naložia na korbu nákladného auta medzi cudzích ľudí. Nechápe prečo a kam ho odvážajú. Spolu s desiatkami unesených skončí vo väznici v Užhorode. Po niekoľkých týždňoch sa jeho pobyt končí a s novým priateľom Václavom je transportovaný do Ľvova.  Nevinní ľudia prežívajú v neľudských podmienkach v zime a hlade. Ponižovanie a tresty sú na dennom poriadku. Útechu im poskytuje grékokatolícky kňaz Slipy. Po čase Erbana a ďalších odvlečených čaká transport na ostrovy smrti. Po šesťdesiatich dňoch v otrasných podmienkach v dobytčákoch ich väznitelia dopravili do Archangeľska, kde sa začína pre Laca peklo. Za vlády Stalina tu vznikol prvý komunistický Tábor zvláštneho určenia, ktorý dostal meno gulag. Prežite strastiplnú cestu Slováka Ladislava Erbana, ktorý padol na najhlbšie dno, aby sa znova postavil a dokázal prežiť.

Vraj vrahovia vlasti. Opísať tvár vraha je ťažké, ale určite nevyzerá tak, ako tváre týchto ľudí. V týchto podmienkach v nich mali vpísané obavy, strach, aj kus zúfalstva. Predtým tam bol aj smiech, plač a obyčajné ľudské starosti. Možno ani jeden z nich vraha naživo nevidel. Ďalšiu noc sa Laco bál zaspať. Nechcel ju celú presedieť pri smradľavom sude. Strhol sa na krik. Na zemi ležal chlap, dvaja tajní mu držali ruky. Tretí mu sedel na kolenách a snažil sa mu prstami dostať do úst.

Jolana Lacková na stránkach románu Muž z gulagu zachytáva neľahký osud skutočne žijúcej postavy Ladislava Erbana, ktorý na vlastnej koži okúsil peklo v gulagu. Aj napriek autentickým zážitkom a reálne odžitým situáciám má autorka veľmi chytľavý a jednoduchý štýl písania. Už v úvode naznačuje, že to nebude ľahké čítanie. Vierohodnosť príbehu podčiarkuje zvrátená tvár socializmu a príšerné zverstvá, ktoré sa podarili Jolane Lackovej napísať na základe spovede Erbana naozaj zručne a uveriteľne. Autentickosť príbehu sa prelína s dokonale vykresleným prostredím a pochmúrnou atmosférou, ktorá sa tiahne celým dejom.

Autorka čitateľa nezaťažuje zbytočným klišé, ale opiera sa o skutočne prežité momenty, ktoré si len málokto z nás dokáže predstaviť. Pútavo, no zároveň brutálne opisuje strastiplnú cestu hlavnej postavy za vytúženou slobodou. Okrem túžby po slobode môže čitateľ sledovať aj dramatické momenty vybičované do krajnosti, ale aj beznádej, smútok, či zúfalé pocity viacerých postáv. Román je rozdelený do dvoch častí. Prvá časť zachytáva Erbanovu cestu po gulagoch a v nich prežité peklo. V druhej časti čitateľ sleduje Lacov život na slobode, no ani ten nie je prechádzka ružovou záhradou.


Ráno bolo asi sto ľudí pripravených na ďalší transport. Laco si musel sadnúť na studenú zem, inak by odpadol. Chytila ho triaška.
- Vasja, čo je s tebou?
 - Václav, nevládzem ani stáť. Nenechávaj ma tu, chcem ísť s tebou, prosíkal, čupiac na zemi s bradou na kolenách. Václav ho chytil za ruku a pomáhal mu zo zeme.
- Veď ty celý horíš!
- Je mi veľmi zle, nemôžem ani chodiť.
- Postav sa, musíš sa premôcť, keď nie kvôli sebe, tak kvôli mame, chceš ju predsa ešte vidieť!

Muž z gulagu je emočne vypätý príbeh, ktorý vás núti premýšľať o vtedajšom nezmyselnom režime, o nepochopení a krutých praktikách sovietskych vojakov. Z príbehu kričí fakt, že fenomén ruského komunizmu by sa už nemal nikdy opakovať.  Násilné vraždy, neprávosti a páchané krivdy na bezbranných ľuďoch, kruté podmienky, neľudské zaobchádzanie, zima, hlad a strach. Muž z gulagu je pozoruhodná kniha s veľkou výpovednou hodnotou. Vďaka precíznym opisom sa dokáže čitateľ úplne stotožniť s pocitmi Vladislava Erbana, ktoré sú podané s neskutočnou ľudskosťou.
Prečítajte si výnimočný príbeh muža, ktorý aj napriek hrôzam gulagu našiel v sebe obrovskú silu žiť a túžba po slobode mu neraz dodávala v ťažkých chvíľach nádej na nový zajtrajšok. Príbeh, ktorý dýcha skutočnou a krutou realitou, utrpením, smrťou a zotročovaním vo vás zanechá hlboký a dlhotrvajúci dojem.

Emotívny, dojímavý, presiaknutý bolesťou, smrťou a krutosťou. Taký je román Muž z gulagu, ktorý v sebe ukrýva úprimné svedectvo obyčajného muža. Prežite príbeh Košičana, ktorý sa dostal do severskej prírody, na miesto poznačené utrpením a smrťou. Spoznajte osud muža, ktorý sa dostal na totálne dno a gulag mu vzal všetko.


Ak máte radi skutočné príbehy s neľahkým osudom postáv, tak Muž z gulagu vám presne zapasuje. Román spĺňa osvetovú funkciu a disponuje krásnymi myšlienkami o živote.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára