3. 12. 2017

Roman Čerňanský - Zámena

Zámena je názov novej knihy, pod ktorú sa podpísal slovenský autor Roman Čerňanský. Novinka uzrela svetlo sveta pred pár dňami vo vydavateľstve Brána.

Čoraz častejšie sa do popredia dostávajú mužskí autori, ktorí siahajú po vzťahových peripetiách a to je prípad aj Čerňanského. Hlavného hrdinu formovali ženy a vzťahy s nimi.

Roman Čerňanský si za ústrednú postavu zvolil úspešného muža, ktorý mal všetko, no nakoniec stratil aj sám seba.
Autor stavil na množstvo prekvapení, tajomstiev a vzťahové väzby sú prikrášlené o dobrodružné vsuvky.
Zámena je o príbeh o hľadaní a strate zmyslu života. Poukazuje na ľudský egoizmus a vášeň, ktorá spaľuje človeka. Otvára otázku smrti a života.
Ako sám autor hovorí, písanie si užil a bola to pre neho úžasná jazda. Hlavný protagonista príbehu Rasťo mu bude chýbať.

„Rasťo mal všetko, ale pri ceste, akou to získal, stratil to podstatné a nakoniec skoro aj sám seba.“ 
Táto ústredná myšlienka sa tiahne celým príbehom, ktorý sa odohráva v Bratislave a na Malte. Rasťo Ivanovič je prototypom úspešného človeka dnešnej doby – kreatívny riaditeľ reklamnej agentúry, ktorú vlastní so svojím priateľom Igorom. Obaja si užívajú konzumnú spoločnosť plnými dúškami – najmä ženy, ktorým nevedia odolať. 
Igor je ženatý a Rasťovi stroskotá kvôli tejto vášni každá známosť. Tá posledná ho položí na kolená. Keď od neho odíde Rebeka, uvedomí si, ako veľa stratil a začne sa odvíjať príbeh, v ktorom sa retrospektívne odrážajú predošlé vzťahy a činy, ktoré formovali jeho osobnosť. Sujet sa zároveň posúva dopredu. Hlavný protagonista zažije pri hľadaní svojho strateného Ja viaceré dobrodružstvá, pri ktorých dej graduje do nečakaných prekvapení.


Úryvok:

Medzi gýčom a umením je len veľmi tenká čiara


Nadišla súdna hodina. Akoby sa tu spolu s ním ubytovala aj smrť so životom – dvaja starí kamoši, ktorí sa rozhodli o neho pobiť. Na ulici bol ruch, ale v jeho hlave vírilo príliš veľa myšlienok nato, aby ho počul. Dve ľahké cestovné tašky hodil do kúta, z jednej vybral litrovku škótskej a v mihu odkrútil uzáver. Silno si odpil a rozšklbal kartón cigariet. Na zem sa rozsypalo niekoľko škatuliek. Vôbec to neregistroval. Otvoril tú, ktorá mu zastala v ruke a zapálil si štipľavú Ameriku. Otvoril balkónové dvere. Najskôr vystrčil len hlavu, akoby sa bál a keď zistil, že niet čoho, vyplazil sa na silné poludňajšie slnko ako magický had chrliaci dym. Zvalil sa na bielu plastovú stoličku. Len čo dofajčil vrátil sa do izby, zobral fľašu a znovu vyšiel von. Poriadne si logol až sa mu zatočila hlava a radšej si sadol. Whisky položil pred seba a tupo zízal na výhľad s morom.
Medzi gýčom a umením je asi skutočne len veľmi tenká čiara.
Z pláže sa ozvali ženské hlasy. Pravdepodobne tá istá partia, ktorá pred chvíľkou prešla pod jeho oknami. Pripomenuli mu jeho pubertiacke ja, ktoré tu pred mnohými rokmi vyvádzalo. Preto nezarobil ani veľa peňazí. Minul ich počas voľna, ktoré trávil s babami namiesto toho, aby makal na pláži. Cez deň sa bláznili vo vode, večer žúrovali a v noci sa milovali. Dopoludnie prespali. Ak by mu nepomohol spolužiak, ktorý robil aj za neho, asi by ho vyhodili. Dohodil mu preto jedno dievča, ktoré sa mu páčilo, ale nič z toho nebolo. Bol príliš hanblivý a ona chcela Rasťa. Najskôr odolával, pretože nebol hajzel, ktorý preberie kamošovi babu. Nakoniec sa s ňou vyspal. Bol to posledný večer. Na druhý deň odlietali. More udieralo do piesku a všade naokolo bola absolútna tma. Obaja sa opili a prekecali celú noc. Keď sa minuli slová ani nevedeli ako a ležali na sebe. Rasťo nebol na seba pyšný, že to spravil. Ale bol to zážitok na ktorý nezabudne do konca života. Keď skončili bolo svetlo. Milovali sa pri východe slnka.
Medzi gýčom a umením je asi skutočne len veľmi tenká čiara.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára