20. 12. 2017

Vražedná sedmička - Kolektív autorov

Kategória: Vitamíny/ Imunosupresíva

Účinné látky: Odhaľuje pravdu. Manipuluje ľudskosť. Odkrýva tajomstvá. Účinný prostriedok na útek do sveta fantázie.

Dávkovanie: Najlepšie užiť za jeden večer. Pohodlne sa usaďte, prikryte sa teplou dekou. Nalejte si pohárik vína. Počet tabliet - 288.

Vedľajšie účinky: Bolesti hlavy, nespavosť a nočné mory. Môže sa vyskytnúť mierne trasenie rúk.

Čo by ste mali predtým vedieť, ako si knihu TU kúpite: Vraví sa, že sedmička je šťastné číslo. Šťastná bola aj pre siedmich autorov, ktorí sa spojili a napísali napínavé a dramatické krimi príbehy.

Na slovenskom trhu sa v poslednom čase darí najmä kriminálkam. Dovolím si tvrdiť, že je to najobľúbenejší čitateľský žáner. Vražedná sedmička je toho dôkazom. Útla kniha v sebe skrýva množstvo tajomstiev, záhad, nebezpečných psychopatov, nečakané zápletky a prekvapivé rozuzlenia. Na stránkach knihy na vás čaká pestrá paleta mrazivých a napínavých príbehov z pera  známych slovenských autorov. Pripravte sa na dynamický dej, rôznorodé charaktery postáv a pochmúrnu atmosféru, ktorá je citeľná v každom jednom príbehu.

Neznámy chlap ma navštevoval raz denne. Vyťal mi zopár za ucho, šikanoval ma, kompenzoval si na mne návaly zlosti. Skoro vždy som sa musel vyzliecť donaha. Zvykol ma vyfliaskať otvorenými dlaňami po holom tele. Neraz som si cvrkol na zem, veľmi to bolelo. No zavše mi priniesol aj niečo pod zub, zvyčajne zvyšky čohosi, čo sám nedojedol. Pil som zásadne iba dažďovú vodu. (Roman Horňák – Brečtanový dom)

Každý autor má svoj špecifický štýl písania. Niekto si zakladá na prepracovanej zápletke, iný na opisoch či vystavaní charakterových vlastností postáv. Každá poviedka je niečím zaujímavá a netradičná. Spoločným menovateľom je len slovenské prostredie, do ktorého sú príbehy zasadené. V drvivej väčšine príbehov sa autori priklonili k vzťahovým problémom. Častým motívom k napísaniu poviedky sa pre mnohých stali neopätované city, žiarlivosť, chorá láska či nenávisť.

Z niektorých prípadov sa vám po chrbte preženie mráz, zatiaľ čo iné boli len vyvrcholením smutného životného osudu. Príbehy sa miešajú s akčnými či dramatickými prvkami. Okrem klasických kriminálnych prvkov nájdete v poviedkach momenty vystrihnuté z reálneho života, vzťahové drámy, ale i bezmocnosť a smútok.  Čitateľ sleduje okrem usvedčenia vraha aj napätie, či city, ktoré ovplyvňujú činy jednotlivých postáv.

Pred pravdou sa nedá utiecť. Našla si ju na mieste, kde to najmenej čakala a teraz sa musela rozhodnúť, čo spraví a čo sa bude potom diať. Na okamih sa cítila ako niekto, kto stojí nad priepasťou a tá ho láka, aby už nerozmýšľal a skočil. Možno by to nebolo také zlé... Potom sa zapol pud sebazáchovy, ktorý ju stiahol od okraja priepasti a doslova prefackal. Zbláznila sa?! (Vita Jamborová – Spovedné tajomstvo)

Kolektív autorov dokázal na malom priestore opísať jednotlivé situácie stručne a nekomplikovane. Každý príbeh si zachováva neopísateľnú atmosféru. Ako to už v kriminálkach býva, každý autor sa vo svojom príbehu sústredil na vyriešenie prípadu, dolapenie zločinca či poukazuje na odhalenie pravdy.  Povrchne sú zachytené vnútorné pocity, osobný život hrdinov, či hlbšie charaktery postáv, čo je vzhľadom na krátkosť poviedky odpustiteľné. Kniha sa číta ľahko a rýchlo. To má na svedomí jednoduchá slovná zásoba, nekomplikované vetné skladby, jednoducho vystavané línie príbehov, či občasná predvídateľnosť v deji.

Najväčším prekvapením pre mňa sa stala poviedka od Romana Horňáka, ktorá spĺňa všetky atribúty dobrej kriminálky. Okrem mrazenia v zátylku sa môžete tešiť na dynamický dej, permanentné napätie a ľudskosť. Nesklamala ani Vita Jamborová, ktorá len znova dokázala, že detektívky sú jej šálka kávy. Dokonale vystavala nepriestrelnú zápletku a nečakaný záver. Lenka Gahérová nezaprela  svoj spisovateľský talent. Ukázala čitateľom, že okrem vzťahových románov je tiež doma v detektívnych príbehoch. Juraj Thal si dokázal obhájiť svoj povestný literárny štart a jeho poviedka len opäť prezentuje kvalitne napísaný príbeh. Ľahko a pútavo prevádza čitateľa celým dejom. Na konci vás však čaká veľké prekvapenie. Viac prezrádzať nebudem, aby som vás neobrala o pôžitok z čítania.


Vraždená sedmička je plná desivých tajomstiev, nebezpečných vrahov a odhodlaných vyšetrovateľov, ktorí sú pripravení odhaliť zvrátené prípady. Ak máte radi kriminálky so zmyslom pre detail, väčšou dávkou napätia a ste otvorení veľkej zvedavosti, tak Vražedná sedmička je to pravé pre vás. Aj slovenskí autori vedia napísať úspešne krimi prípady.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára