22. 2. 2018

Hana Šrámková - Smrteľne blízko

Niekedy je smrť vykúpením

Kategória: Antitusiká/Myorelaxanciá

Účinné látky: Zlepšuje koncentráciu. Potláča zlobu. Obnovuje nejasné spomienky na detstvo.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden hlt s vyloženými nohami. Zásobte sa sladkosťami. Počet tabliet - 240

Nežiadúce účinky: Vidiny, halucinácie a nočné mory. Obhrýzanie nechtov a strach z duchov.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Niekedy je lepšie nechať duchov minulosti spať, lebo pravda môže byť zdrvujúca, ale i oslobodzujúca.  Ak vstúpi smrť do rodiny, okrem smútku prináša aj nečakané odhalenia.

Eva sa po rokoch vracia s dcérou do rodičovského domu. Dlho neobývaný dom však v sebe ukrýva tajomstvá a démonov z minulosti. Eva sa v spomienkach vracia do adolescentného obdobia a myseľ jej zaplavujú obrazy ťažko chorého otca a matky alkoholičky. Dom na Brečtanovej 23 je opradený zlobou a záhadami. Eva Fiedlerová sa snaží vypátrať pravdu o tragédii, ktorá sa stala pred pätnástimi rokmi. Situáciu jej však sťažuje dcéra, ktorá vidí duchov a čudní susedia, ktorí hrajú vlastnú hru. Eva sa nezastaví, kým nezistí čo sa vtedy v skutočnosti stalo. Aká je pravda o smrti jej otca a zmiznutí matky?

„To je tá izba, kde sa zastrelil, Stanko?“ ozvala sa Ivona vysokým piskľavým hlasom, ktorý niesol jasné známky nefalšovaného strachu. Vlastne to bol odpor. Pozrela som sa na brata s otáznikmi v očiach. Čo všetko jej povedal? A hlavne ako jej to povedal? Aby naša rodina, a najmä otec nevyzeral ako nesvojprávny samovrah? „Veru tá. Verila by si, že v nej aj po toľkých rokoch straší?“ „Mlč, Stano.“

Nová tvár vydavateľstva Motýľ Hana Šrámková rozohrala v svojej prvotine vskutku zaujímavý a napínavý príbeh zo súčasnosti. Na stránkach svojej knihy pútavo predstavuje život rodiny, do ktorej zasiahla tragédia. Hlavná hrdinka sa po rokoch vracia na miesto činu a odkrýva pavučinu záhad a tajomstiev.

Autorka si zvolila jednoduchý štýl písania. Už v úvode ľahko vťahuje čitateľa do deja. Neskrýva sa za siahodlhé opisy, ale priamo útočí na čitateľa. Príbeh spočiatku plynie pozvoľna a autorka oboznamuje čitateľa s faktami prostredníctvom hlavnej postavy vstupmi do tragickej minulosti. Vlna napätia permanentne stúpa počtom prečítaných strán. Strach a nebezpečenstvo sú šikovne ukryté do riadkov. Počiatočná zvedavosť je citeľná od prvých strán a pretrváva počas celého čítania. Čitateľ sa snaží čo najskôr dopracovať k potrebným informáciám, no autorka zahmlieva a tým podnecuje vašu predstavivosť a zvedavosť.


Smrteľne blízko je síce debutový román, no je napísaný veľmi zručne. Šrámková udržiava vašu pozornosť neustále v napätí. Dynamika, zvedavosť, strach a tajomstvá, či dobrá zápletka posúvajú román do vyššieho levelu. Autorka nezabúda ani na detailne vykreslenie každej situácie a predstavuje postavy v rôznych polohách. Šrámková predstavuje charaktery obyčajných ľudí, čo len pridáva body na vierohodnosti príbehu. Jemný nádych mystiky a nevysvetliteľných javov s kriminálnym podtónom by sa dali prirovnať k prvkom trileru. Určité pasáže vám navodia stavy strachu a postavia vám všetky chĺpky do pozoru.

Privrela som oči a vrátila sa do obdobia spred štrnástich rokov. Mama, otec, rakovina, vodka. Chlad medzi nimi, otcov hnev a matkino... rozčarovanie? Zmätok? Irónia, ktorá možno pramenila práve z tohto všetkého? Dočerta aj s tým! Bolo azda možné, aby mal môj otec – ten cnostný, kresťansky založený človek – pomer?

Román sa číta vďaka prepracovanej línii veľmi rýchlo. Dynamiku podnecujú živé a svieže dialógy. Autorka sa vyjadruje jednoducho, bez príkras s logickou postupnosťou. Využíva jednoduché výrazové prostriedky, kratšie vety a nenáročné myšlienky, ktoré patria k oddychovejším knihám.

Smrteľne blízko odporúčam pre všetkých, ktorí hľadajú okrem oddychu aj nebezpečenstvo a napätie. Román zaujme predovšetkým ženské publikum. Ak sa vám už prejedli presladené ženské romány, tak Smrteľne blízko vás určite osloví. Má potenciál zaujať aj náročnejšieho milovníka kníh.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára