11. 2. 2018

Silvia Antalíková

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť.

Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní! Ale čo Vás čaká v tejto rubrike? Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať.

 Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.


Vyštudovala som sociálnu pedagogiku a vychovávateľstvo, pracujem ako vychovávateľka. Mojimi žiakmi sú 15 – 19 roční stredoškoláci. Hovoríme spolu o prečítaných knihách, časopisoch, filmoch v kinách, divadelných predstaveniach. Je dobré ak máme schopnosť tvorivosti, pomáha to aj v bežnom živote. Hľadať nové netradičné chodníčky, riešenia, jednoducho: nebyť obyčajní, všední, nudní. Byť iní ako ostatní, byť svoj.

Moja tvorba: Čo môžu muži môžem aj ja – 2012, vyd. Marenčín, 2. miesto v súťaži Knižnej revue Kniha roka 2012 v kategórií Debut roka, v roku 2014 vyšla v českom preklade - Brána.
 Nikto sa dnes už nepozastavuje nad tým keď MUŽ: - nie je ochotný riešiť tehotenstvo svojej partnerky, pretože JEHO sa to jednoducho netýka - odchádza od SVOJEJ ženy a SVOJICH detí k mladej milenke, pretože sa ich všetkých už nabažil - založí si NOVÚ rodinu a na tú predchádzajúcu prosto už NEMÁ viac čas, peniaze a ani ... pomyslenie - poletuje medzi manželkou a milenkou, a kamaráti ho obdivujú, závidia a považujú ho za playboja, zvodcu a za kríženca kanca so žrebcom.
 ČO AK BY TO VŠETKO BOLO PRESNE: NAOPAK??? 

Racioláska s extra horkou príchuťou – 2014, vyd. Marenčín.  
Najsilnejším afrodiziakom sú peniaze. Platí, že sex = láska a láska = sex? Treba ešte v dnešnej dobe k sexu lásku, či len kreditku? Existujú ešte hranice medzi „obchodným vzťahom“ a láskou? Sú peniaze všemocné? Príbeh o dvoch priateľkách a o obchode s láskou... 

Miluj a rob si čo chceš - 2014, vyd. Elist.
 Kniha poviedok. Každý deň v živote človeka znamená prežívať mnoho protichodných zážitkov, ktoré sa na prvý pohľad vylučujú. Po dlhšom čase všetko začne dávať zmysel a vráti sa ako bumerang. Život sú kontrasty, tento deň, dve ženy, otec, darček, po rokoch, neskoro, ako to malo byť, bumerang, list Valentínovi, či symbióza. Miluj – A rob si, čo chceš, veď žiť je – napriek všetkému úžasné. 
Na jar svieža novinka.... veselá kniha s názvom Náš milý synáčik. 
Jeden syn,dvaja rodičia, jedna pubertaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! 

 Opýtala som sa Silvie: Silvia, prečo ty čítaš? 

 Čítanie je skvelé, pretože cibrí fantáziu a predstavivosť. Kniha je scenár a čitateľ je režisér, iba na ňom záleží, ako si predstavuje nielen hlavných hrdinov, ale napríklad i prostredie, v ktorom sa dej odohráva, cíti rôzne arómy a vône deja. V knihe je všetko možné a všetko reálne. Mám rada umenie v akejkoľvek podobe, pretože v ňom fantázia autorov získava hmatateľnú podobu.

Čítam rada a veľa, čítam si vždy večer pred spaním. Televíziu sledujem zriedkakedy, ale knihy sú stále okolo mňa a poslušne v rade čakajú, kým ich prečítam a posuniem ďalej kamarátkam s odporučením, že: Toto si určite musíš prečítať! Kniha je relax, oddych, zábava, vždy dajaký nový poznatok.Vďaka knihe máme možnosť si rozširovať slovnú zásobu, schopnosť empatie, kniha vie liečiť, pomáhať, povzbudiť, posmeliť, posotiť kam treba. Kniha je dobrý kamarát, je vždy s nami, nikdy neodvráva, ani jesť si nepýta a vždy nás čaká s niečím novým, nepoznaným. Nie je to úžasné?

Je mi smutno, keď mi hlavne mladí ľudia povedia, že nečítajú. To je presne také isté, ako keby sme vedeli čítať a písať. a napriek tomu nečítali, nepísali, nevyužívali tieto zázračné ľudské schopnosti. Nie je škoda uberať sa o tieto krásne veci? Takže pre tých, čo nečítajú, ale ak nečítajú, nedostane sa k nim ani tento odkaz: Vymeňte aspoň občas televíziu, notebook a mobil za knihu, možno vám to dá niečo, čo ani nečakáte a milo vás prekvapí. Tak čo, idete na to? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára