12. 3. 2018

Koethi Zanová - Služobnica


Keď mimoriadne okolnosti zmenia človeka na niečo, čím sa nikdy nechcel stať

Kategória: Antibiotiká/Imunomodulátory

Účinné látky: Ovplyvňuje myšlienky. Výrazne prispieva k prenosu nervového vzruchu.

Dávkovanie: Pravidelným užívaním sa vám zlepšuje pamäť. Užívať počas dňa kedykoľvek. Počet tabliet – 392.

Nežiadúce účinky: Fóbia z uzatvorených priestorov. Objaví sa námesačnosť. Pozor na náboženských fanatikov!

Čo by ste mali vedieť skôr, ako si knihu TU kúpite: Na akého netvora sa dokáže človek zmeniť, len aby dosiahol pomstu? Aká ťažká je cesta nenávisti, keď našu myseľ zožierajú vražedné myšlienky? Kde je potom cesta slobody, vykúpenia a odpustenia?

Julie mala všetko. Dokonalú rodinu, milujúceho priateľa, útulný byt, skvelé výsledky v škole. Jej jednoducho dokonalý život sa rozpadol v momente, keď ju v nočných hodinách uniesol neznámy muž spred železničnej stanice. V stroho zariadenej izbe s páchnucou posteľou si Julie len pomaly zvyká na prísne pravidlá únoscov. Súčasťou jej väzenia sú fyzické tresty, sexuálne zneužívanie a náboženské vízie jej väzniteľov. Julie je odhodlaná urobiť všetko, len aby sa dostala spod vplyvu svojej strážkyne a jej manžela. Jednej noci sa však situácia zmení a obe ženy musia pochopiť, že ak chcú prežiť, musia si dôverovať. Kto je väčšou obeťou? Mladé dievča či jej strážkyňa?

Keď ženine oči zablúdili k jej zakrytej nohe, Julie vkĺzla rukou pod prikrývku. Žena sa pohla k nej. Centimeter za centimetrom sa presúvala tam, kde ju Julie chcela mať, a netušila, že jej hrozí nebezpečenstvo. Julie roztrasenými prstami objala studené kovové rukoväti nožníc. V tej chvíli z nej žena strhla prikrývku a zhíkla, keď odhalila Julinu lesť. Julie pochytila zúrivosť a zahnala sa rukou s nožnicami, pripravená zaútočiť. Konečne prišla je chvíľa! Ale žena bola rýchla.

Koethi Zanová zaujala široké publikum románom Zoznam zákazov, ktorý si získal mnoho čitateľov. Služobnica už od prvých strán zosobňuje napínavé a zaujímavé čítanie. Zanová ostala verná svojmu štýlu písania, a tak čitateľ nachádza v Služobnici podobnú predlohu ako to bolo v predošlej knihe. Psychologický román s prvkami trileru, napätia, nebezpečenstva a množstvom napínavých situácií si vás získa hneď v úvode.

Čitateľ má možnosť sledovať viac dejových rovín a hlavných postáv je tu viac, ako sa na začiatku príbehu javí. Dominantné sú však dve ženské hrdinky, ktoré žijú odlišné životy, no v jednom dramatickom okamihu sa ich cesty pretnú a v jednej chvíli sú rovnaké. Zimomriavky vám budú naskakovať po celom tele pri čítaní, ako unesená bojuje len, aby prežila  v neľudských podmienkach alebo, ako sa snaží dostať na slobodu aj za cenu zabiť. Podstatnú časť príbehu tvorí život strážkyne, ktorá ako zmätené dieťa prežívala v detstve peklo. Jej neľahká cesta životom s otcom opilcom a neskôr psychopatickým manželom vás neraz postavia do pozície tichého pozorovateľa. Občas sa vám môže zdať, že je len obeťou spoločenského systému a manipulácie okolím, no za svoje konanie nesie zodpovednosť sama vlastnou slabosťou a chybami. Zaujímavou postavou je aj bývalý policajt, ktorý sa nevie vyrovnať so smrťou svojej sestry a na vlastnú päsť vyšetruje trojnásobnú vraždu, ktorej stopy vedú k únoscom.

Deň sa začal krokmi na schodoch v nesprávnom čase. Julie si už zvykla na pevný väzenský režim: dva razy denne jedlo, dva razy týždenne vedro s mydlom a teplo vodou, dva razy mesačne pranie. Akákoľvek zmena ju znervóznila, lebo od nej vyžadovala neplánované rozhodnutia a opatrenia, ktoré mohli navždy spečatiť jej osud. Rozochvená počúvala a počítala kroky približujúce sa k dverám. Predstavovala si tú odpornú ženskú, ako nemotorne kráča hore schodmi.

Životy všetkých hrdinov sú prepletené, no autorka nitky ich osudu rozmotáva pomaly. Dáva si načas a čitateľa postupne oboznamuje s novými faktami. Zahmlieva, no rafinovane vám podsúva nové informácie, ktoré vám otvárajú nové dvierka do vašej predstavivosti. Zvedavosť vám nedovolí knihu pustiť z ruky. Množstvo živých dialógov a stále stúpajúca dynamika či permanentné napätie podporujú aktívnejšie čítanie. Dramatické momenty sú opísané veľmi zručne a uveriteľne. Zanová si znova obhájila svoj spisovateľský talent.

Bludné predstavy o kresťanstve, nepochopenie viery, či skreslené vnímanie náboženských vízií, vymývanie mozgov a manipulácia ľudskou mysľou. Tajomstvá hlboko ukryté v duši, hľadanie strateného či čierne myšlienky na smrť. Koethi Zanová rozohrala poriadny kolotoč psychologickej hry. Kto je vlastne vinný a kto to obeťou?

Strhujúca, zvrátená a temná – taká je Služobnica. Psychologický román, ktorý by nemal chýbať v knižnici každého knihomoľa. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi napätie, drámu, temnotu a nebezpečenstvo. Poteší tých, ktorí hľadajú niečo viac ako je bežná kriminálka či oddychový triler. Zapasuje ženám, ale i mužom, ktorí veria, že aj ženská autorka dokáže napísať kvalitný román.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára